- Vesti -

"Ovo je najbolja knjiga koju sam ikada pročitao..."

Bil Gejts voli da čita i često podeli mišljenje o onome što pročita.

Izvor: Radiosarajevo.ba
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Suosnivač kompanije Majkrosoft pronašao je novu omiljenu knjigu, koja je po njegovim rečima zauzela prvo mesto na listi njegovih omiljenih knjiga.

"Godinama govorim da je knjiga 'Bolji anđeli naše prirode' Stivena Pinkera najbolja knjiga koju sam pročitao u poslednjih deset godina. Kada bih morao nekom da preporučim samo jednu knjigu, bila bi ta. Pinker koristi detaljna istraživanja kako bi potvrdio da živimo u najmirnijem vremenu u ljudskoj istoriji. Nikada nisam video tako jasna objašnjenja progresa. Prestaću da pričam toliko o 'Najboljim anđelima' zbog toga šo je Pinker uspeo da nadmaši sebe. Njegova nova knjiga 'Prosvetljenje sada' (Enlightenment Now) je bolja", rekao je Gejts.

"U ovoj knjizi on koristi isti pristup kao i u 'Boljim anđelima' za proučavanje nasilja kroz istoriju i primenjuje ga na 15 različitih mera napredovanja (kao što su kvalitet života, spoznaja i bezbednost). Rezultat je holistička slika toga kako i zašto svet postaje bolji. Nešto poput 'Najboljih anđela' na steroidima", dodao je.

Ovo su Gejtsve omiljenje činjenice iz te knjige:

1. Imate 37 puta manje šanse da budete ubijeni gromom nego na prelazu vekova. Ne zato što je danas manje gromova, nego zbog toga što imamo bolje vremenske prognoze, bolju edukaciju i više ljudi živi u gradu.

2. Vreme koje koristimo da operemo veš palo je sa 11 i po sati nedeljno 1920. godine na sat i po u 2014. godini. To je ljudima obezbedilo mnogo više slobodnog vremena, naročito ženama, kako bi mogle da uživaju u drugim aktivnostima.

3. Imate mnogo manje šansi da poginete na poslu. Svake godine u SAD na poslu umre 5.000 ljudi, ali 1929. godine umrlo je 20.000 ljudi. Danas se mnogo više pažnje posvećuje bezbednosti na poslu.

4. Svetski IQ raste svake decenije za tri poena. Mozak dece se razvija bolje zahvaljujući boljoj ishrani i čistijem okruženju. Pinker veruje u analitičko razmišljanje, kako u školi tako i van nje. Koliko simbola pogledate samo kada proverite svoj Iphone. Današnji svet podstiče apstraktnu misao od mladeg doba i to nas čini pametnijim.

5. Rat je ilegalan. To bi trebalo biti normalno, ali pre osnivanja Ujedinjenih nacija 1945. godine nije postojala institucija koja bi zaustavila dve zemlje da ratuju. Iako je bilo nekih izuzetaka, pretnje međunarodnim sankcijama i intervencijama dokazala se kao efikasno odvraćanje od ratova među narodima.

"Svet je sve bolji, čak i ako to ne vidimo uvek. Drago mi je što imamo brilijantne umove poput Pinkera, koji nam pomažu da vidimo širu sliku. Prosvetljenje sada nije samo najbolja knjiga koju je Pinker ikada napisao, to je moja nova najbolja knjiga svih vremena", prokomentarisao je Gejts.

Vesti

Svečano predstavljen novi mural Beograda /FOTO

U Beogradu je danas svečano predstavljen mural u Pop Lukinoj ulici čiju je izradu inicirala kompanija NIS. Reč je o delu mladih umetnika, Sare Antov i Dragana Vukovića, pobednika konkursa za oslikavanje murala na temu „Zeleni grad - nova energija“ koji je kompanija NIS u saradnji sa Gradom Beogradom raspisala krajem decembra 2017. godine.

Vesti sreda 28.02. 18:43 Komentara: 2

"U glavi imam bolest koja hoće da me ubije"

Poznati pevač Robi Vilijams javno je progovorio o svojoj borbi sa mentalnom bolešću i svom mentalnom zdravlju. Bivši član boj benda Tejk det, u velikom intervjuu koji je dao za britanski dnevnik San, rekao je da se sa mentalnim problemima bori već duže vremena.

Vesti sreda 28.02. 15:02 Komentara: 18
strana 1 od 173 idi na stranu