"Etna nije vulkan"

Etna u Italiji poznata je kao jedan od najsnažnijih vulkana na planeti, ali jedan istraživač smatra da zapravo nije reč o "pravom" vulkanu.

Život

Izvor: Daily Mail

Petak, 19.01.2018.

17:55

Foto: Thinkstock

Uprkos užarenim komadima stena koje izbacuje, Etna takođe svake godine proizvede oko sedam miliona tona vodene pare, ugljen-dioksida i sumpor-dioksida.

Profesor Karmelo Ferlito sa Univerziteta u Kataniji na Siciliji, koji godinama proučava ovaj vulkan, kaže da količina magme u Etni nikako nije dovoljna za proizvodnju tolike količine spomenutih jedinjenja.

"Da bi to bilo istina, Etna bi morala da proizvede najmanje deset puta veću količinu lave nego sada", izjavio je naučnik za New Scientist.

Ferlito zato smatra da je Etna pre termalni izvor, nego vulkan.

Njegova studija ukazuje na to da Etna ne sadrži samo magmu, već i velike količine ugljen-dioksida, vode i sumpor-dioksida, koji izbijaju na površinu.

"Istopljene stene čine samo 30 odsto Etne", objasnio je Ferlito.

Doktor Kajla Jakovino, istaknuti vulkanolog sa Univerziteta u Arizoni, smatra Ferlitovu ideju "inventivnom", piše New Scientist.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Earth-Science Reviews.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: