"Moram sebe da podsećam da usporim. Ako doživim 50, biću srećna!"

Kad su Krenberiz (Cranberries) krenuli sa tada veoma popularnim bendom Svejd (Suede) na turneju po Americi, britanski mediji ih nisu baš doživljavali kao veliki bend. Niko nije očekivao da će zaseniti bend kome su bili predgrupa i da će se njihov album prodati u pet miliona primeraka samo na toj turneji.

Život

Izvor: B92, 100posto.hr

Sreda, 17.01.2018.

09:18

Foto: EPA / Jose Sena Goulao

Krenberiz su se probili pesmom "Linger", koju je pevačica Dolores O'Riordan napisala o svom prvom poljupcu. Njen neobičan glas i izgled najzaslužniji su za uspeh tog benda u svetu.

Ova Irkinja je rođena 1971. godine u Limeriku, kao najmlađa od sedmoro dece. Uglavnom se družila sa svojom braćom, koja su je upoznala sa rokom i hevi metalom, dok je istovremeno svirala orgulje u crkvi.

Sa 18 godina, bila je na audiciji za pevačicu grupe Krenberiz (tada Cranberry Saw Us) i dobila angažman pošto je otpevala "Linger". Najveći uspeh bend je postigao baš na turneji sa Svejdom, a prvi album "Everyone Else Is Doing It, Why Can't We?" objavili su 1993. godine. Sledeće godine usledio je "No Need To Argue", na kome se nalazio hit "Zombie". Dolores ga je napisala nakon oružanog napada IRA u Voringtonu.

Krenberiz su ukupno snimili pet albuma, do konačnog raspada 2013. godine.

Dolores je teško pao iznenadni uspeh benda. Potpisali su ugovor na dve godine sa izdavačkom kućom i obavezali se da celu godinu budu na turneji. Čak i kada je slomila nogu, Dolores je morala da odradi koncerte, pa je na nekima od njih nastupila u invalidskim kolicima.

"Da smo barem imali pauzu, ko zna, možda bi to pomoglo. Ali bili smo tako mladi kada smo počinjali. Potpisali smo na dve godine, a da nismo znali koliko će nam biti teško. Neprestano smo radili i na kraju smo izgoreli", izjavila je pevačica. Iako se od muzičkog menadžera Dona Bartona rastala nakon 20 godina braka, ostali su u dobrim odnosima zbog troje zajedničke dece.

"Nije dobro raditi stalno. Svakome treba malo ravnoteže u životu", rekla je svojevremeno.

Tek pre nekoliko godina priznala je da ju je porodični prijatelj seksualno zlostavljao kad je bila dete. Zbog svega toga, Dolores je obolela od anoreksije i depresije, sa kojima se dugo borila.

Pre pet godina pokušala je da se predozira, a kasnije je izjavila da je to bio znak da mora da ostane sa svojom decom. Krenberiz su se raspali 2003. godine, a Dolores je započela solo karijeru. Ipak, sa kolegama iz benda ponovno se našla 2009, kad su krenuli na svetsku turneju koja je trajala do 2013.

Pre četiri godine bila je uhapšena na aerodromu, pošto je vređala policajce. Posle tog slučaja, lekari su joj dijagnostifikovali bipolarni poremećaj. Bila je u prilično lošem stanju, a nakon intervjua koji je radio sa njom, novinar Beri Igan, inače njen prijatelj, izjavio je da je bila "veoma tužna".

"Bojim se da neću živeti dugo. Moram sebe da podsećam da usporim. Znam da neću živeti dugo. Ako doživim 50, biću srećna. Stvarno to mislim", rekla je tada.

Prošle godine je najavila da želi da snimi album i da ponovo ode na turneju.
Foto: EPA / Walter Bieri
"U poslednjih pet godina nisam radila puno. Ponekad prolaziš kroz takve periode u kojima ne pišeš muziku, samo se boriš sa svojim privatnim životom", rekla je.

Nedavno je, sa svojim partnerom Oleom Koretskim i bivšim basistom Smitsa (Smiths) Endijem Rurkom, pokrenula muzički projekat "DARK".

U Londonu je bila da bi sa bendom Bed vulfs (Bad Wolves) snimila obradu kultne pesme "Zombie".

Njeni prijatelji kažu da je u poslednje vreme bila strašno depresivna, kao i da je patila od jakog bola u leđima. Nezvanične informacije, za sada, govore kako je O'Riordanova u londonskom Hiltonu preminula od predoziranja fentanilom, odnosno tabletama protiv bolova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: