- Vesti -

Da li je u svemiru moguće uzgajati povrće?

Naučnici iz Nemačkog svemirskog centra (DLR) počeli su montažu naprednog staklenika na Antarktiku, koji bi trebalo da odgovori na pitanje da li u svemiru mogu da se uzgajaju biljke i proizvodi hrana.

Izvor: hina
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Prvo seme posejaće se krajem februara, a prve glavice zelene salate i radiča trebalo bi da budu ubrane krajem marta, navodi DLR. Staklenik je na zaleđeni kontinent stigao brodom 3. januara.

Specijalna vozila za sneg odvukla su ga do 20 kilometara udaljene stanice "Nojmajer III" (Neumayer III), koja se nalazi u sklopu Instituta Alfred Vegener.

Najvažnije je, međutim, ono što je unutra: povrće i biljke koje će, veruju naučnici, u savremenom stakleniku rasti bez zemlje i dnevnog svetla.

"Postavićemo police, pumpe za hranjenje i specijalnu LED rasvetu za optimalno osvetljenje", rekao je Danijel Šubert, direktor projekta Eden-ISS.

Reč je o projektu Evropske unije koji za cilj ima uzgoj sveže hrane za astronaute na dugim misijama na Mesecu i Marsu.

Vesti

"24 minuta": Emisija koja je ostala bez stolice...

Kultna emisija "24 minuta sa Zoranom Kesićem" i ove subote se, na svoj način, bavila aktuelnim temama naše svakodnevice: stolicom iz Skupštine, nestalim novinarom, otvaranjem fabrike, Ši... pardon - Švajcarcima... Ukoliko ste propustili da pogledate 143. epizodu, poslednju u ovoj sezoni, u premijernom terminu, Kesića i njegove goste, kao i svakog ponedeljka, možete pogledati na našem sajtu.

Vesti ponedeljak 25.06. 14:15 Komentara: 1

Kada kažemo leto mislimo na…

Leto je zvanično počelo! Sa njegovim dolaskom svaki dan deluje kao praznik, a prva pomisao većine nas, kada je leto u pitanju, je Grčka, more, sunce, prelepe plaže, dobro poznato gostoprimstvo lokalnog stanovništva i nezaobilazna grčka kuhinja.

Vesti ponedeljak 25.06. 13:44 Komentara: 0
strana 1 od 3871 idi na stranu