Omiljenoj svetskoj poslastici preti potpuni nestanak?

Eksperti predviđaju da će svet ostati bez čokolade u narednih 40 godina, jer se biljka kakaovac bori da opstane u sve toplijim vremenskim uslovima.

Život

Izvor: B92

Utorak, 02.01.2018.

17:38

Omiljenoj svetskoj poslastici preti potpuni nestanak?
Thinkstock

Kakaovac može da raste samo 20 stepeni severno i južno od Ekvatora, a da bi biljka opstala, potrebni su posebni uslovi u smislu vlage i dovoljno kiše.

Međutim, porast temperature za 2,1 stepen Celzijusov mogao bi u narednih 30 godina, usled globalnog zagrevanja, skoro da uništi ovu biljku, a samim tim i industriju čokolade, saopštila je američka Uprava za okeane i atmosferu.

Kako se temperatura povećava i izvlači sve više vode iz tla i biljaka, naučnici veruju da će biti dovoljno kiše da nadoknade gubitak vlage. Ukoliko dođe do toga, uzgajivači kakaoa moraće svoje plantaže da prebace na više terene.

Prosečan potrošač na Zapadu pojede godišnje 286 tabli čokolade. Od devedesetih godina prošlog veka, više od jedne milijarde ljudi iz Kine, Indonezije, Indije, Brazila i bivšeg SSSR-a su ušli na tržište kakaoa.

Snabdevanje ne ide u korak sa rastućom tražnjom, a veruje se i da je način uzgajanja kakaovca krivac, jer se nije promenio više stotina godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: