- Vesti -

Osam neobičnih svetskih običaja za proslavu Nove godine

Ako još uvek niste odlučili na koji način ćete proslaviti ulazak u novu 2018. godinu, možda je konačno vreme da napokon počnete da razmišljate o tome.

Izvor: B92, Radiosarajevo.ba
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Ukoliko ste se zasitili tradicionalnih načina slavlja, zašto ne biste ove godine svoju proslavu malo začinili nekim od običaja iz različitih zemalja širom sveta?

Španija

Prema španskoj tradiciji, ako u usta možete da stavite 12 zrna grožđa u ponoć (po jedno za svaki mesec u godini), naredna godina će vam biti prepuna sreće. Možda je vreme da u ponoć šampanjac zamenite voćem?

Japan

U Japanu hramovi širom zemlje zvone 108 puta, što je zapravo budistički običaj, po jedno zvono za svaki ljudski greh. Ova zvonjava bi trebala da očisti ljude od svih greha koje su činili tokom godine i da ih pripremi ih za novi početak.

Danska

Iako možda ne biste baš pomislili da je razbijanje čaša i tanjira nešto što bi trebalo da donosi sreću na Novu godinu, Danci ne misle tako. Novu godinu dočekuju razbijanjem tanjira i čaša na komšijinom ulazu u kuću za sreću. Što više razbijenih delova nađete na svom ulazu u kuću, više sreće ćete imati u idućoj godini.

Filipini

Za sve okrugle predmete na Filipinima se smatra da donose sreću. Za Novu godinu tradicija nalaže da je sve fokusirano oko krugova, od onoga što nosite, do onoga što jedete. Zato, džepove svoje tačkaste haljine ispunite novčićima, za sreću u novoj godini.

Škotska

Škoti u Novu godinu ulaze trodnevnim festivalom "Hogmanay" koji je prepun običaja i praznoverja. Od svih tradicija koje sežu još iz doba Vikinga, verovatno najpoznatija je ona u koju se još i danas najviše veruje. Kada otkuca ponoć, ako tamnokosi muškarac bude prva osoba koja će zakoračiti u vaš dom, imaćete godinu ispunjenu srećom. Bonus je ako sa sobom donese gomilu poklona i slatkiša.

Estonija

Već znamo da je jedno od obeležja praznika prejedanje. Čak i ako ove godine odlučimo da nećemo previše da jedemo, uvek nekako završimo punog želuca. U Estoniji, prejedanje je podignuto na potpuno novi nivo kada je Nova godina u pitanju. Ako pojedete 7, 9 ili 12 obroka tokom dana, možete očekivati obilje hrane i sreće u narednoj godini. U principu, što više pojedete, to ćete srećniju godinu imati.

Rusija

Iako nazdravljanje čašom šampanjca u ponoć nije toliko specifično za Ruse, konzumiranje sopstvene želje jeste. Kada se kazaljke na satu približe ponoći, Rusi veruju da će im se ispuniti želja ako je napišu na papirić, zapale ga i bace pepeo u svoju čašu pića koje moraju da popiju pre nego što zvanično uđu u novu godinu.

Grčka

Još u antičkoj Grčkoj, luk je simbolizovao rast i ponovno rađenje, a to verovanje postoji i danas. Na Novu godinu, običaj je okačiti luk ispred ulaznih vrata. Sledećeg dana roditelji bude svoju decu za odlazak crkvu, udarajući ih po glavi tim istim lukom.

strana 1 od 181 idi na stranu