Astronauti se vratili na Zemlju posle šest meseci na MSS

Trojica astronauta vratila su se danas na Zemlju posle gotovo šest meseci provedenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Život

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.12.2017.

19:38

Astronauti se vratili na Zemlju posle šest meseci na MSS
GettyImages / Arhivska fotografija

Ruska kapsula Sojuz sa trojicom astronauta, Rendijem Bresnikom iz američke svemirske agencije NASA, Rusom Sergejom Rjazanskim i Paolom Nespolijem iz Evropske svemirske agencije, sletela je u snegom pokrivenu stepu izvan grada u Kazahstanu.

Kapsula je sletela ispod crveno-belog padobrana, kako je planirano, u 2.37 po lokalnom vremenu (9.37 po srednjoevropskom vremenu). Trojica astronauta izvučena su iz kapsule u roku od 20 minuta i izgledali su dobro.

Bresnik, Rjazanski i Nespoli proveli su 139 dana na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Njih trojica su stigli na stanicu u julu i učestvovali su u stotinama naučnih eksperimenata i izveli nekoliko svemirskih šetnji. Na stanici su ostali Aleksandar Misurkin, komandant posade, i dvojica Amerikanaca Džo Akaba i Mark Vande Hej.
GettyImages
Tokom boravka na stanici posada je dobila telefonski poziv od pape Franje, koji je sa njima razgovarao o Danteovim stihovima i o "Malom princu" Antoana de Sent-Egziperija.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici biće ponovo šestočlana posada po dolasku Skota Tingla iz Nase, Antona Škaplerova iz Rusije i Japanca Norišige Kanaija, koji poleću ka stanici iz Kazahstana u nedelju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: