Koriste samo pola godišnjeg odmora, jer ih grize savest

Radnici u Japanu koriste samo pola svog godišnjeg odmora, ali i za to vreme osećaju grižu savesti, rezultati su nedavnog istraživanja.

Život

Izvor: 021.rs

Četvrtak, 14.12.2017.

08:15

Koriste samo pola godišnjeg odmora, jer ih grize savest
Foto: Thinkstock / ilustracija

I ne samo da se malo odmaraju, već im je i sama pomisao na odmor neprijatna. Oko 63 odsto radnika reklo je da se osećaju krivim zbog odmora.

Već drugu godinu zaredom, japanski radnici su na poslednjem mestu po istraživanju kompanije "Ekspedija" o radnim navikama, koje je obuhvatilo 30 zemalja, jer godišnje koriste samo 10 dana odmora.

Japanski radnici kažu da izbegavaju godišnji odmor zbog različitih razloga, uključujući "nedostatak radnika", ali i solidarnost sa kolegama. Takođe, 33 odsto japanskih ispitanika kaže da "ne zna" da li bi njihovi poslodavci odobrili odmor.

Njihovi susedi u Južnoj Koreji i Singapuru su na drugom i trećem mestu sa 61, odnosno 35 odsto. Za razliku od azijskih zemalja, radnici u Italiji, Meksiku i Španiji imaju najmanji osećaj krivice kada koriste godišnji odmor.

U istraživanju je učestvovala 15.081 odrasla osoba u 30 zemalja.

Japan je, inače, poznat po intenzivnim radnim navikama. Svake godine stotine ljudi se ubije ili umre od moždanog ili srčanog udara usled preopterećenja na poslu. Jedan od poznatijih slučajeva "karošija", odnosno smrti usled prevelikog rada, u slučaju koji je preplavio medije u Japanu, odnosi se na 31-godišnju novinarku, koja je umrla od srčanog zastoja nakon što je u toku jednog meseca radila prekovremeno 159 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: