Trenutak za pamćenje: Spremite se za spektakl na nebu

Meteorska kiša Geminida, koja će biti vidljiva iz svih zemalja sveta, biće pravi nebeski spektakl koji će večeras svemirska prostranstva ponuditi brojnim ljubiteljima ovakvih fenomena.

Život

Izvor: B92

Sreda, 13.12.2017.

20:30

Trenutak za pamćenje: Spremite se za spektakl na nebu
Foto: Thinkstock

Reč je o godišnjem fenomenu meteorske kiše Geminida, koji su jedna od najspektakularnijih svemirskih predstava, a očekuje se da će ove godine predstava biti najbolja u istoriji, prenosi Si-En-En.

"Pored meteorske kiše Perseida, ona koju proizvedu Geminidi biće sigurno najspektakularnija ove godine. A to neće pokvariti ni mesečeva svetlost", rekao je Bil Kuki, član odseka za meteore u Nasi.

Geminidi su zanimljivi i sa stanovišta nauke, jer većinu meteorskih kiša uzrokoju komete, ali ova meteorska kiša proizvedena je zahvaljujući asteroidu 3200 Phaethon, čiji delovi svake godine u određeno vreme sagorevaju u Zemljinoj atmosferi.

Navodi se kako će ovogodišnja meteorska predstava Geminida biti vidljiva od 19 sati u sredu 13. decembra, pa sve do ranog jutra 14. decembra, dok će najintenzivniji talas biti zabeležen oko četiri sata posle ponoći.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: