Ovo je najređi dinosaurus ikada otkriven / VIDEO

Novootkriveni "plivajući" dinosaurus, veličine ćurke, imao je vrat sličan labudovom, zube kao krokodil, nožna peraja slična onima kod pingvina i noge koje su mu omogućavale kretanje po kopnu.

Život

Izvor: B92, Newser.com

Četvrtak, 07.12.2017.

19:16

Ovo je najređi dinosaurus ikada otkriven / VIDEO
Prinscreen / Nationalgeographic.com

Naučnici koji su identifikovali novopronađenu vrstu, koristili su rendgenske zrake kako bi bili sigurni da, skoro kompletan, skelet ne predstavalja samo gomilu nepovezanih kostiju.

"Izgledao je kao venzemaljac, kao gomila stvari koje bi možda mogle da se sastave zajedno", izjavio je Vinsent Fernandez, jedan od autora studije o novopronađenim ostacima "plivajućeg" dionosaurusa, za Njujork Tajms.

Ta pretpostavka možda bi mogla i tako da se protumači, budući da je 75 miliona godina star fosil, pronađen u Mongoliji, prethodno bio prodat na crnom tržištu, pre nego što je dospeo u ruke međunarodnog tima naučnika.

Oni tvrde da je fosil autentičan i da je reč o tek drugom "plivajućem" dinosurusu ikada pronađenom, inače srodniku velocireptora (označenom kao Halszkaraptor escuilliei).
Životinja je imala kljun sličan guščijem i senzorne nerve kao krokodil, kojima se koristio da bi pratio kretanje u vodi. Kukasti zubi i dugački vrat pomagali su mu da lako lovi ribu neposredno ispod površine vode jezera i reka, kroz koju se kretao pomoću nožnih peraja. U tome su mu pomagali i dugački nožni prsti.

Ovaj dinosaurus je jaja polagao na kopnu. Njegovo otkriće veoma je iznenađujuće za naučnike, budući da svi njegovi aspekti još uvek treba da budu istraženi.

"Čak i na dobro poznatim lokalitetima još uvek postoji mogućnost da nove životinje budu pronađene, što pokazuje njihovu neverovatnu raznovrsnost, koju nikada ranije nismo ni očekivali", zaključuje koautor studije Filip Kiri.

Po završenom proučavanju, koje se odvija u Belgiji, fosil će biti vraćen u Mongoliju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: