Festival nauke - Jedan na jedan sa posetiocima svih uzrasta

Jedanaesti Festival nauke pod sloganom "Jedan na jedan", od 14. do 17. decembra u četiri hale Beogradskog sajma prikazaće 53 različite postavke i četiri izložbe, dok će na Naučno-fantastičnoj bini u Hali 5 svoje znanje sa publikom podeliti naučnici iz sedam različitih zemalja.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 07.12.2017.

13:15

Festival nauke - Jedan na jedan sa posetiocima svih uzrasta

Festival će, kako je najavljeno danas na konferenciji za novinare, okupiti više od 60 naučnih i obrazovnih institucija, među kojima je prvi put i jedna predškolska, kao i više od 700 naučnika.

Direktorka Festivala nauke Ana Petrović je primetila da su ušli u drugu deceniju, ali da su i dalje maštoviti, kreativni, da se raduju novim ljudima, drugačijim naucnim fenomenima i sa mnogo entuzijazma su pripremili "jak i zanimljiv program"

Glavna programska koordinatorka dr Aleksandra Patenković ističe da iz godine u godinu imaju sve više učesnika, a ove godine i dosta novina.

Razmišljajući o tome šta do sada nisu prikazali posetiocima, Patenković je rekla da su odlučili da ovogodišnja centralna tema bude "pokret" i da kroz programe, prilagođene svim uzrastima, pokažu da se iza svakog pokreta krije nauka.

Tako će poligon "Nauka u pokretu" pokazati svim posetiocima da iza poluga, cirkuskih veština, košarke, mačevanja i drugih sportova i ljudskog tela stoje fizika, hemija, medicina, odnosno nauka.

Kroz interaktivne postavke zaljubljenici u životinje moći će da se upoznaju sa najvećom zvezdom iz sveta dinosaurusa, zavire u najužurbaniju i najmanju metropolu na svetu, saznaće ko je najpoznatiji svetski putnik koji Zemlju obiđe za 80 dana, šta se dešava našem telu prilikom čeonog sudara automobila, a spojem tehnologije, nauke i istorije, arheološka prošlot dobiće novi život u virtuelnoj stvarnosti.

Generalni sponzor festivala NIS će, prema rečima Milana Popovića, pokazati na osnovu kojih zakona fizike, uz malu pomoć goriva, rade prevozna sredstva.

"Eksperimentima ćemo pokazivati veliku razliku između goriva koje ni ja nisam bio svestan do pre par meseci, imaćemo eksponatae koji će pokazivati kako sagoreva gorivo u motorima, zašto je dizel prljaviji od benzina, a to će oduševiti i najmlađe jer će ponešto i eksplodirati", objasio je Popović.

Vuk Jovićević najavio je postavku EPS-a koja će pokazati kako okretanjem pedala na biciklu možemo stvoriti električnu energiju, a posetioci će saznati koliko je zapravo snage potrebno da se upali obična sijalica i takmičiti se ko će više sijalica upaliti.

Osnovci i srednjoškolci iz cele Srbije prikazaće u zoni "Ekspertinejdžeri" svoje postavke iz oblasti matematike, fizike, robotike, programiranja, hemije, psihologije, a "Mala zona" će provesti najmlađe kroz svet nauke uz, njihovom uzrastu prilagođene, eksperimente, igre i vežbe inspirisane planetom i svemirom.

O tome šta čini savršen šut na koš za tri poena, koje zakone fizike nikako ne smemo da prekršimo dok smo u kuhinji i kako će izgledati okršaj bakterija i antibiotika u bliskoj budućnosti biće reči na "Maloj naučnoj bini", koja je još jedan novitet festivala.

Biće predstavljen i Solarni paviljon koji učestvuje sledeće godine na svetskom kongersu u Dubaiju, kroz 12 zanimljivih tema publici će se predstaviti srpski naučnici, a studenti Hemijskog fakulteta u Beogradu biće istovremeno i hemičari i glumci i režiseri i muzičari u zanimljivoj postavci koja će spojiti nauku, filmove i muziku.

Iz SAD na Festival nauke dolazi Stiv Vulf bez čijeg poznavanja nauke ne bi postojale brojne (ne)moguće misije u holivudskim filmovima, trupa "La Belle Apocalypse" doći će iz Francuske kako bi uz pomoć fizike objasnila kako nastaju cirkuske tačke, a poljski tim "Heweliusze Nauki" će tražiti "tajne naučne agente".

Festivalske karte koštaju 450 dinara. Karta važi za jedan festivalski dan u halama 7, 8 i 9, kao i za halu 5, a deca uzrasta do pet godina ne plaćaju ulaz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: