- Vesti -

Jedna nesmotrena greška koštala ga je 85 miliona evra

Pre četiri godine Velšanin Džejms Hauels greškom je izgubio hard-disk. Ta greška ga je, ispostaviće se, koštala čitavih 74 miliona funti, odnosno skoro 85 milona evra.

Izvor: B92
Podeli
Prinscreen YouTube/BBC News
Prinscreen YouTube/BBC News

Na hard-disku nalazila se kriptovaluta bitkoin, koju je Hauels "rudario" na svom laptopu, dok mnogi još nisu ni znali da ona postoji. Njegov disk je, pre četiri godine, vredeo četiri miliona funti, piše britanski Metro.

Budući da je vrednost kriptovalute znatno porasla od tada, količina bitkoina koju je Velšanin tada posedovao danas ima vrtoglavu vrednost.

On je "rudarenjem" počeo 2009. godine, da bi u narednom periodu "iskopao" 7.500 bitkoina, koje je sačuvao kao poseban fajl, odnosno "novčanik", na svom hard-disku.

Laptop je kasnije rastavio na delove i prodao ih.

GettyImages
GettyImages

Disk je, međutim, odložio na sigurno mesto znajući da bi vrednost onoga što se na njemu nalazi mogla mnogostruko da se uveća.

Sredinom 2013. godine organizovao je veliko spremanje i tada je disk greškom završio u kanti za đubre, a potom i na deponiji u Njuportu.

Džejms danas misli da ga je ta grška koštala 74 miliona funti. Ipak, ne krivi sebe zbog toga.

"Nesreće se događaju. Jednostavno, nastaviš da živiš sa tim. Oduvek sa znao da će bitkoin dostići ovako veliku vrednost", zaključuje Hauels.

Vesti

strana 1 od 181 idi na stranu