Bivša seksualna robinja o svim užasima zatočeništva u ID-u

Nakon što su joj ubili šestoricu braće i majku, Nadja je oteta iz svog sela i odvedena na sever Iraka, gde je bila seksualna robinja tri godine. Uspela je da pobegne, a sada joj je cilj da istera pravdu.

Život

Izvor: 24sata.hr

Ponedeljak, 20.11.2017.

13:45

Bivša seksualna robinja o svim užasima zatočeništva u ID-u
foto: screenshot

Nadja Murad je svoja jeziva iskustva o zatočeništvu u Islamskoj državi opisala u svojoj knjizi “Zadnja devojka: Moja priča o zatočeništvu i borbi protiv Islamske države“ u kojoj se osvrnula na tri najgore godine u svom životu.

Te 2014. godine bila je jedna od 7.000 žena i devojčica pripadnica Jezida koje su oteli sunitski muslimani. Tada dvadesetjednogodišnja Nadja bila je registrovana kao robinja, a imala je čak i identifikacionu fotografiju kako bi moglo da joj se uđe u trag ako pobegne.

Njen vlasnik, visoko rangiran član ID-a Hadži Salma rekao joj je da je ona njegova četvrta seksualna robinja i kako su prethodne tri postale muslimanke.

“Jezidi su nevernici – zato ovo radimo. To je za tvoje dobro“, rekao joj je.

Za Nadju se činilo da postoji samo silovanje. U jednom trenutku pokušala je da pobegne, obukla je burku i izašla kroz prozor. Čuvar ju je uhvatio, a njen vlasnik ju je kaznio bičevanjem, a onda je prosledio svojim stražarima. U knjizi navodi i jeziv detalj da su je tada čak šestorica muškaraca silovala dok se nije onesvestila.
foto: getty
Pre nego što su je prodali u Siriju, uspela je da preskoči zid bašte svog „vlasnika“ u Mosulu. Lutala je ulicama, zamotana u burku, a na kraju je pokucala nekome na vrata. Iako je to bio vrlo rizičan potez, upalilo je.

“Porodice u Iraku i Siriji živele su normalne živote dok smo mi bile mučene i silovane. Gledali su u nas dok smo prolazili ulicama s našim vlasnicima, pustili su nas da vrištimo na pijacama roblja“, opisuje u svojoj knjizi.

Nadja trenutno živi u Nemačkoj, gde se bavi akcijama za dobrobit zajednice svog naroda. Želi da njena knjiga pomogne u oslobođenju ovog naroda i suđenju Islamskoj državi, a u tome joj pomaže i advokatica za ljudska prava Amal Kluni.

“Najviše od svega želim da budem poslednja devojka na svetu sa ovakvom pričom“, naglasila je.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: