- Vesti -

Bivša seksualna robinja o svim užasima zatočeništva u ID-u

Nakon što su joj ubili šestoricu braće i majku, Nadja je oteta iz svog sela i odvedena na sever Iraka, gde je bila seksualna robinja tri godine. Uspela je da pobegne, a sada joj je cilj da istera pravdu.

Izvor: 24sata.hr
Podeli
foto: screenshot
foto: screenshot

Nadja Murad je svoja jeziva iskustva o zatočeništvu u Islamskoj državi opisala u svojoj knjizi “Zadnja devojka: Moja priča o zatočeništvu i borbi protiv Islamske države“ u kojoj se osvrnula na tri najgore godine u svom životu.

Te 2014. godine bila je jedna od 7.000 žena i devojčica pripadnica Jezida koje su oteli sunitski muslimani. Tada dvadesetjednogodišnja Nadja bila je registrovana kao robinja, a imala je čak i identifikacionu fotografiju kako bi moglo da joj se uđe u trag ako pobegne.

Njen vlasnik, visoko rangiran član ID-a Hadži Salma rekao joj je da je ona njegova četvrta seksualna robinja i kako su prethodne tri postale muslimanke.

“Jezidi su nevernici – zato ovo radimo. To je za tvoje dobro“, rekao joj je.

Za Nadju se činilo da postoji samo silovanje. U jednom trenutku pokušala je da pobegne, obukla je burku i izašla kroz prozor. Čuvar ju je uhvatio, a njen vlasnik ju je kaznio bičevanjem, a onda je prosledio svojim stražarima. U knjizi navodi i jeziv detalj da su je tada čak šestorica muškaraca silovala dok se nije onesvestila.

foto: getty
foto: getty

Pre nego što su je prodali u Siriju, uspela je da preskoči zid bašte svog „vlasnika“ u Mosulu. Lutala je ulicama, zamotana u burku, a na kraju je pokucala nekome na vrata. Iako je to bio vrlo rizičan potez, upalilo je.

“Porodice u Iraku i Siriji živele su normalne živote dok smo mi bile mučene i silovane. Gledali su u nas dok smo prolazili ulicama s našim vlasnicima, pustili su nas da vrištimo na pijacama roblja“, opisuje u svojoj knjizi.

Nadja trenutno živi u Nemačkoj, gde se bavi akcijama za dobrobit zajednice svog naroda. Želi da njena knjiga pomogne u oslobođenju ovog naroda i suđenju Islamskoj državi, a u tome joj pomaže i advokatica za ljudska prava Amal Kluni.

“Najviše od svega želim da budem poslednja devojka na svetu sa ovakvom pričom“, naglasila je.

Vesti

strana 1 od 3606 idi na stranu