Neprocenjiva kruna koja je zadavala muke kraljici Elizabeti II

Danas se obeležava 70 godina od venčanja kraljice Elizabete i princa Filipa, 20. novembra 1947. godine. Par će proslaviti godišnjicu malom zabavu u zamku Vindzor, a dan njihovog venčanja bio je više nego zanimljiv.

Život

Izvor: B92

Ponedeljak, 20.11.2017.

10:45

Neprocenjiva kruna koja je zadavala muke kraljici Elizabeti II
foto: guliver

Skoro svaka mlada je na dan svog venčanja prilično nervozna, posebno kada uzmemo u obzir da se u većini slučajeva nešto što smo pomno planirali izjalovi. Nervoza je još naglašenija ako ste princeza Elizabeta, sledeća u redu za presto i vaše venčanje prati 200 miliona ljudi širom sveta.

Naime, princeza Elizabeta je želela da ponese dijamantsku tijaru, koja je pripadala njenoj baki kraljici Mariji. Tijare ovog tipa bile su moderne krajem 19. i početkom 20. veka, posebno među Romanovima, a pošto je kraljica Marija volela da rekonstruiše stari nakit, upravo je to učinila i sa ovom tijarom koju joj je poklonila svekrva - kraljica Viktorija na venčanju 1893. godine. Za transformaciju je bila zadužena čuvena zlatara Garard, koji ju je optočio sa 47 dijamanata u srebru i zlatu.

Tijara je prosleđena Marijinoj ćerki Elizabeti 1936. godine, a Elizabeta ju je prosledila svojoj ćerki, kao deo „nečega pozajmljenog“ što će nositi na venčanju 1947. godine. Tradicija je diktirala da samo udate žene mogu nositi tijaru, pa ju je Elizabeta neposredno nakon što je rekla ’Da’ želela odmah da je ponese.
foto: guliver
Ipak, na dan venčanja, dok je frizer lično u vozilu obezbeđivao Elizabetinu tijaru, ona je pukla. Elizabeta je rekla ćerki da ne brine jer “imaju samo dva sata i postoji mnogo drugih tijara“, ali Elizabeta je želela isključivo ovu.

Srećom, svi su bili u pripravnosti u slučaju bilo kakve nesreće, pa je tijara uz policijsku pratnju odnesena do zlatare na popravku. Nakon vanrednog zavarivanja, tijara je vraćena nevesti sa malim primetnim razmakom između centralne ivice i šiljka sa desne strane.

Nakon venčanja tijara je vraćena kraljici Elizabeti, kod koje je stajala do kraja njenog života. Jedini put kada je ponovo viđena u javnosti bilo je na venčanju njene unuke princeze Ane i Marka Filipa 1973. godine.

Kraljica Elizabeta II je nasledija tijaru nakon smrti svoje majke 2002. godine, a čuva je u svojoj kolekciji nakita zbog sentimentalne vrednosti i emotivnog n boja koji je na dan svog venčanja preživela svog nje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: