- Vesti -

Transrasizam: "Osećam se kao Filipinac, ali sam zapravo Amer"

Dža Du je deo sve veće zajednice ljudi koji sebe nazivaju "transrasnim". Iako je rođen u Americi kao belac, sebe smatra Filipincem.

USA Today
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Dža čak vozi tuk-tuk, azijsko prevozno sredstvo, jede filipinsku hranu, sluša njihovu muziku...

"Gledao sam kanal History, nekad i satima... Ništa me nije tako intrigiralo, kao teme o filipinskoj kulturi", kaže on.

Termin "transrasnI" ušao je u upotrebu posle čuvene Rejčel Dolezal. Ova žena, rođena kao belkinja, sebe je doživljavala kao crnkinju i tako se predstavljala u javnosti. Čak je izabrana za predsednicu udruženja za zaštitu prava Afroamerikanaca (NAACP), sve dok nije otkriveno da se lažno predstavlja.

Dža Du još nije rekao nikom u svojoj porodici, jer misli da će mu se smejati, ali psiholozi smatraju da u ovome nema ničeg smešnog.

"Dugo sam radila sa transrodnim osobama", objašnjava psihološkinja iz Tampe Stejsi Šekner. "Pre nego što se podvrgnu bilo kakvoj promeni tela, mnogo radim s njima, kako bi bili sigurni da rade pravu stvar. Ako neko oseća da je pripadnik neke religije, rase, nečije kulture, otkriva sebe. Što više znanja imate o sebi, to ćete biti srećniji".

To otvara još jedno važno pitanje za Dua. On je i transseksualac i razmatra promenu pola i o tome je govorio sa majkom i ostatkom porodice.

Vesti

strana 1 od 3696 idi na stranu