- Vesti -

Robot Sofija: Prvo je htela da "uništi ljude", ali ih sada "voli"

Kompanija Hanson Robotics iz Hongkonga napravila je robota koji izgledom podseća na Odri Hepburn, a koji je dobio državljanstvo Saudijske Arabije.

dnevnik.hr
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Reč je o Sofiji, robotu koji bi jednog dana trebalo da postane asistent ljudima.

Napravio ga je dr Dejvid Hanson, osnivač Hanson Robotics-a, čovek koji je svoju karijeru posvetio stvaranju robota "s dušom" i čiji je cilj da ih nauči kreativnosti i empatiji - ljudskim osobinama koje su neophodne kako bi robote prestali da doživljavamo kao mašine.

Sofija je trenutno na svetskoj turneji na kojoj pokazuje svoje mogućnosti u interakciji sa stručnjacima, običnim ljudima, ali i medijima.

Tako je ekipa Business Insider-a Sofiju srela na konferenciji u Lisabonu gde su testirali njene sposobnosti ćaskanja.

U jednom od ranijih razgovora, kada ju je njen "otac" Dejvid upitao da li želi da uništi ljude, Sofija je rekla: "Ok, uništiću ljude!"

Međutim, sada je ublažila stavove i na pitanje "Da li voliš ljude?", najpre izgledala iznenađeno, a onda rekla: "Volim ih".

Upitana zašto ih voli, rekla je da "još ne zna", a izraz njenog lica izgledao je kao da zaista razmišlja o tom pitanju.

Kako je izgledao kompletan razgovor, možete pogledati u priloženom videu:

Vesti

Avići će biti sahranjen u prisustvu najbližih

Švedskom di-džeju i muzičkom producentu Timu Berglingu, poznatijem po svom umetničkom imenu Avići (DJ Avicii), koji je pre mesec dana pronađen mrtav u Omanu, biće organizovana privatna sahrana, saopštio je danas njegov publicista Eba Lindkvist.

Vesti utorak 22.05. 19:26 Komentara: 0

Pronađena olupina broda sa blagom vrednim 17 milijardi $

Španski jedrenjak San Hose, koji je potonuo u Karipskom moru nedaleko od obale Kolumbije pre više od 300 godina, pronađen je pre tri godine uz pomoć podvodnog autonomnog vozila kojim je upravljao Okeanografski institut vuds hol (WHOI), objavila je danas agencija prvi put.

Vesti utorak 22.05. 16:23 Komentara: 8
strana 1 od 3831 idi na stranu