Robot Sofija: Prvo je htela da "uništi ljude", ali ih sada "voli"

Kompanija Hanson Robotics iz Hongkonga napravila je robota koji izgledom podseća na Odri Hepburn, a koji je dobio državljanstvo Saudijske Arabije.

Život

Izvor: dnevnik.hr

Subota, 11.11.2017.

08:10

Robot Sofija: Prvo je htela da
Foto: YouTube Screenshot

Reč je o Sofiji, robotu koji bi jednog dana trebalo da postane asistent ljudima.

Napravio ga je dr Dejvid Hanson, osnivač Hanson Robotics-a, čovek koji je svoju karijeru posvetio stvaranju robota "s dušom" i čiji je cilj da ih nauči kreativnosti i empatiji - ljudskim osobinama koje su neophodne kako bi robote prestali da doživljavamo kao mašine.

Sofija je trenutno na svetskoj turneji na kojoj pokazuje svoje mogućnosti u interakciji sa stručnjacima, običnim ljudima, ali i medijima.

Tako je ekipa Business Insider-a Sofiju srela na konferenciji u Lisabonu gde su testirali njene sposobnosti ćaskanja.

U jednom od ranijih razgovora, kada ju je njen "otac" Dejvid upitao da li želi da uništi ljude, Sofija je rekla: "Ok, uništiću ljude!"

Međutim, sada je ublažila stavove i na pitanje "Da li voliš ljude?", najpre izgledala iznenađeno, a onda rekla: "Volim ih".

Upitana zašto ih voli, rekla je da "još ne zna", a izraz njenog lica izgledao je kao da zaista razmišlja o tom pitanju.

Kako je izgledao kompletan razgovor, možete pogledati u priloženom videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: