- Vesti -

Ostaci svemirske letelice od 8,5t mogli bi da završe u Srbiji

Početkom sledeće godine, kineska svemirska stanica Tijangog-1 vratiće se u Zemljinu atmosferu, gde će potpuno sagoreti. Zanimljivo je znati gde će tačno ona pasti

Izvor: B92
Podeli
foto: thinkstock
foto: thinkstock

Svemirska stanica Tijangong-1 je dugačka 12 metara i široka 3,3 metra, a teška je ukupno 8.506 kilograma. Od 2016. godine izgubljen je kontakt sa njom, a između januara i marta 2018. godine očekuje se njen ulazak u Zemljinu atmosferu i pad.

Ostaci kineske svemirske stanice Tijangong-1 sagoreće u atmosferi iznad Evrope, a navedeno je nekoliko potencijalnih zemalja na koje bi mogla pasti, među kojima je i Srbija!

Područje potencijalnog pada obuhvata Španiju, Francusku, Italiju, Crnu Goru, Albaniju, Srbiju, Makedoniju i Bugarsku. Iako naučnici kažu da je još rano da se predvidi tačno mesto pada, mnogi sugerišu da bi to moglo biti bliže tlu Srbije ili Bugarske.

Inače, letelica se trenutno nalazi na 300 kilometara od Zemlje, gde kruži, a kada ponovo uđe u atmosferu, sagoreće u potpunosti. Ipak, s obzirom na to da je teška 8,5 tona, neki njeni delovi će preživeti do pada na Zemlju.

Vesti

24 minuta: "Maja opet negde preletela... Pa gde sad?"

Kultna emisija "24 minuta sa Zoranom Kesićem" i ove subote se, na svoj način, bavila aktuelnim temama naše svakodnevice: preletanjem, najnižom cenom, jeftinom emisijom i postapokaliptičnim osiromašenim društvom... Ukoliko ste propustili 142. epizodu u premijernom terminu, Kesića i njegove goste, kao i svakog ponedeljka, možete pogledati na našem sajtu.

Vesti ponedeljak 18.06. 17:00 Komentara: 12
strana 1 od 3864 idi na stranu