- Vesti -

BBC: Titov tajni bunker jedna od najneobičnijih galerija na svetu

Naizgled tradicionalna bosanska kuća nadomak Konjica zapravo je ulaz u jednu od najvećih tajni iz vremena Hladnog rata - Titov nuklearni bunker, tako počinje reportaža Bi-Bi-Sija o najvećoj investiciji bivše Jugoslavije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Youtube Screenshot
Foto: Youtube Screenshot

Titov bunker skriven ispod planine Zlatar nadomak Konjica u centralnom delu Bosne i Hercegovine držan je u tajnosti decenijama, a danas je otvoren za javnost i predstavlja jednu od najneobičnijih umetničkih galerija na svetu.

U njegovu izgradnju je uloženo 4,6 milijardi dolara, a građen je u periodu između 1952. i 1979. godine sa ključnom namenom da se u njega skloni tadašnji predsednik Tito, njegova supruga i njegovih 350 najbližih saradnika u slučaju nuklearne katastrofe, koja je tada bila strepnja celog sveta.

Bunker je bio čuvan u tajnosti sve do 1992. godine, kada ga je otkrila bosanska vojska, koja je takođe nastavila da ga čuva u tajnosti još neko vreme. Nakon što je otvoren za javnost, postao je jedna od popularnih destinacija, ne samo turista, nego možda pre zaljubljenika u modernu istoriju Hladnog rata, navodi se u reportaži.

Ovo zdanje nije samo primer perfektno sačuvanog dela skorije istorije, nego je postao i jedna od najzanimljivijih umetničkih galerija na svetu uopšte, prikazujući radove koji opisuju život u bivšoj Jugoslaviji i promene koje su dovele do njenog raspada.

"Trenutno u bunkeru imamo 137 umetničkih dela koje je stvaralo 106 umetnika. Većina, tačnije 76 umetnika je svoja dela postavljena ovde predstavilo na bijenalu u Veneciji sa izuzetnim uspehom, zbog čega su mnogi stručnjaci našu kolekciju proglasili najvrednijom kolekcijom savremene umetnosti u jugoistočnoj Evropi", rekao je za Bi-Bi-Si glavni vodič u nekadašnjem Titovom bunkeru Mirnes Bajić.

On je ocenio da su umenička dela postavljena u bunkeru "provokativna za posetioce", zbog toga što, kako kaže, oni ne samo da mogu da vide istoriju nego ih ta dela navode da razmišljaju o savremenom trenutku, ali i o budućnosti.

Vesti

Mnoštvo noviteta na 11. Festivalu nauke

Ovogodišnji 11. Festival nauke, koji se održava od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu, imaće nekoliko novina, između ostalog Porodični dan, Malu naučnu binu i naučni poligon "Nauka u pokretu“.

Vesti četvrtak 30.11. 18:10 Komentara: 0
strana 1 od 183 idi na stranu