- Vesti -

Pronađeno selo u kojem je je nemački car danima klečao pred papom

U severnoj Italiji otkrivene su ruševine sela u kojem je papa Grgur VII ponizio nemačkog cara Hajnriha IV 1077. godine.

Izvor: hina
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Arheolozi su pronašli ostatke najmanje 40 kuća i stepenice na kojima je Hajnrih IV, car Svetog Rimskog Carstva, verovatno klečao dok je danima čekao da ga papa primi, preneo je u petak italijanski list La Republika.

"Prve faze istraživanja, koje će trajati godinama, već su dale iznenađujuće rezultate", pisale su novine o iskopavanju koje nadgledaju akademici sa univerziteta iz Padove i Bolonje.

Kanosa je dosad bila poznata po ostacima dvorca u kojem su se sreli Hajnrih IV i Grgur VII, a arheolozi će pokušati da otkriju ostatke razvijenog sela koje ga je okruživalo.

Hajnrih IV doputovao je u kanosu, oko 35 kilometara južno od Parme, kako bi od Grgura VII zatražio oprost nakon što ga je ovaj izopštio.

Po onovremenim izvorima, nemački car je, odeven samo u vuneni ogrtač i bosonog, tri dana po snežnoj mećavi morao da čeka ispred vrata dvorca pre nego što mu se Papa smilovao.

Istoričari smatraju da je taj susret postavio temelje modernoj odvojenosti Crkve i države, a fraza "odlazak u Kanosu" postala je sinonim za bezuslovnu predaju neprijatelju.

U svom poznatom govoru iz 1872, nemački "gvozdeni kancelar" Oto von Bizmark tako je rekao da "neće ići u Kanosu", što je značilo da njegovo novo nemačko carstvo neće ponovo pokazati poniznost Svetoj stolici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 183 idi na stranu