- Vesti -

Pronađeno selo u kojem je je nemački car danima klečao pred papom

U severnoj Italiji otkrivene su ruševine sela u kojem je papa Grgur VII ponizio nemačkog cara Hajnriha IV 1077. godine.

Izvor: hina
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Arheolozi su pronašli ostatke najmanje 40 kuća i stepenice na kojima je Hajnrih IV, car Svetog Rimskog Carstva, verovatno klečao dok je danima čekao da ga papa primi, preneo je u petak italijanski list La Republika.

"Prve faze istraživanja, koje će trajati godinama, već su dale iznenađujuće rezultate", pisale su novine o iskopavanju koje nadgledaju akademici sa univerziteta iz Padove i Bolonje.

Kanosa je dosad bila poznata po ostacima dvorca u kojem su se sreli Hajnrih IV i Grgur VII, a arheolozi će pokušati da otkriju ostatke razvijenog sela koje ga je okruživalo.

Hajnrih IV doputovao je u kanosu, oko 35 kilometara južno od Parme, kako bi od Grgura VII zatražio oprost nakon što ga je ovaj izopštio.

Po onovremenim izvorima, nemački car je, odeven samo u vuneni ogrtač i bosonog, tri dana po snežnoj mećavi morao da čeka ispred vrata dvorca pre nego što mu se Papa smilovao.

Istoričari smatraju da je taj susret postavio temelje modernoj odvojenosti Crkve i države, a fraza "odlazak u Kanosu" postala je sinonim za bezuslovnu predaju neprijatelju.

U svom poznatom govoru iz 1872, nemački "gvozdeni kancelar" Oto von Bizmark tako je rekao da "neće ići u Kanosu", što je značilo da njegovo novo nemačko carstvo neće ponovo pokazati poniznost Svetoj stolici.

Vesti

Mnoštvo noviteta na 11. Festivalu nauke

Ovogodišnji 11. Festival nauke, koji se održava od 14. do 17. decembra na Beogradskom sajmu, imaće nekoliko novina, između ostalog Porodični dan, Malu naučnu binu i naučni poligon "Nauka u pokretu“.

Vesti četvrtak 30.11. 18:10 Komentara: 0
strana 1 od 183 idi na stranu