Kako će FBI otkriti ko je izdao Anu Frank?

Istraga u slučaju Ane Frank nastavlja se pošto je tim stručnjaka predvođen penzionisanim FBI agentom Vinsom Pankokeom obezbedio primenu savremene forenzičke nauke i kriminologije u nadi da će rešiti jedan od najpoznatijiih slučajeva Hladnog rata.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

20:15

Default images

"U istrazi ćemo naglasak staviti na nove potencijale", rekao je penzionisani specijalni agent koji vodi ovaj slučaj.

U potrazi za novim tragovima, on i njegov tim digitalno prelaze kroz milione stranica skeniranog materijala iz Nacionalnog arhiva u Vašingtonu, kao i arhiva u Holandiji, Nemačkoj i Izraelu.

Upotreba drugih savremenih tehnika kao što su forenzičko računovodstvo, nauka o ponašanju i rekonstrukcija svedočanstava, takođe mogu dati uverljive dokaze.

Tim će, na primer, skenirati Aninu prvobitnu kuću, a potom analizirati koliko se daleko zvuci mogu čuti kroz zidove te kuće.

Te tehnike će im omogućiti da preispitaju stare dokaze. Na primer, da li kucanje na zid - koje je Ana Frank opisala u svom dnevniku - bio znak za one koji se kriju da se utišaju jer su preglasni, ili možda zamka.

Takve moderne i skupe tehnike nisu bile dostupne holandskoj nacionalnoj policiji kada su neuspešno istraživali slučaj 1948. i, ponovo, 1963. godine.

Izvor: Nedeljnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: