- Vesti -

Ni Nikola ni Jelena: Najpopularnija imena u Srbiji /VIDEO

Danas obeležavamo Svetog Luku. Luka je ujedno i najčešće ime u Srbiji poslednjih deset godina.

Izvor: B92
Podeli

Luka ubedljivo vodi kada je reč o muškim imenima u poslednjih deset godina u Srbiji. Za njim idu Stefan, Lazar, Vuk i Filip.

"Luka bi bio najbliži našem Goranu, onaj koji je rođen u gori. Jer lug, luka znači šuma prema izvornom imenu. Ali ono je kod Srba nastalo prema imenu jevanđeliste", ističe Mihailo Šćepanović sa Filološkog fakulteta.

Iako su Sofije, Dunje, Lene, Milice i Sare najbrojnije, u poslednje vreme pojavljuju se i imena sa kojima se nismo tako često sretali.

"Ja se zovem Talija. Meni je ime dao tata zato što su mislili da je to jako lepo ime za mene.“

"Ja se zovem Milivoje. Meni je tata dao ime zato što se tako zvao njegov deda, a on je bio mnogo dobar prema njemu.“

Svako ime ima svoje značenje. Odakle Srbima inspiracije za imena?

"Lična imena kod Srba su stabilna kategorija jer su troslojna. S jedne strane imate dvoosovinski sistem imena, Miodrag, Dragoljub, Velizar. Kasnije su u srpski imenski sistem ušla i takozvana kalendarska imena", dodaje Šćepanović.

Svaka reč, svako vlastito ime može da se posmatra kao zvučna vrednost. Da li nam nečije ime govori nešto više o čoveku? Sigurno, jer se nosi čitav život.

Vesti

Kako će FBI otkriti ko je izdao Anu Frank?

Istraga u slučaju Ane Frank nastavlja se pošto je tim stručnjaka predvođen penzionisanim FBI agentom Vinsom Pankokeom obezbedio primenu savremene forenzičke nauke i kriminologije u nadi da će rešiti jedan od najpoznatijiih slučajeva Hladnog rata.

Vesti utorak 31.10. 20:15 Komentara: 8

Parni valjak iz Takovske nije završio u starom gvožđu

Valjak koji se nekoliko decenija nalazio ispred zgrade nekadašnjeg građevinskog preduzeća "Partizanski put" u Takovskoj ulici u Beogradu, nedaleko od sedišta Radio-televizije Srbije, biće vraćen na isto mesto posle reparacije, izjavio je vlasnik firme koja je kupila taj muzejski eksponat.

Vesti utorak 31.10. 17:15 Komentara: 3
strana 1 od 187 idi na stranu