Ni Nikola ni Jelena: Najpopularnija imena u Srbiji /VIDEO

Danas obeležavamo Svetog Luku. Luka je ujedno i najčešće ime u Srbiji poslednjih deset godina.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

16:54

Ni Nikola ni Jelena: Najpopularnija imena u Srbiji /VIDEO

Luka ubedljivo vodi kada je reč o muškim imenima u poslednjih deset godina u Srbiji. Za njim idu Stefan, Lazar, Vuk i Filip.

"Luka bi bio najbliži našem Goranu, onaj koji je rođen u gori. Jer lug, luka znači šuma prema izvornom imenu. Ali ono je kod Srba nastalo prema imenu jevanđeliste", ističe Mihailo Šćepanović sa Filološkog fakulteta.

Iako su Sofije, Dunje, Lene, Milice i Sare najbrojnije, u poslednje vreme pojavljuju se i imena sa kojima se nismo tako često sretali.

"Ja se zovem Talija. Meni je ime dao tata zato što su mislili da je to jako lepo ime za mene.“

"Ja se zovem Milivoje. Meni je tata dao ime zato što se tako zvao njegov deda, a on je bio mnogo dobar prema njemu.“

Svako ime ima svoje značenje. Odakle Srbima inspiracije za imena?

"Lična imena kod Srba su stabilna kategorija jer su troslojna. S jedne strane imate dvoosovinski sistem imena, Miodrag, Dragoljub, Velizar. Kasnije su u srpski imenski sistem ušla i takozvana kalendarska imena", dodaje Šćepanović.

Svaka reč, svako vlastito ime može da se posmatra kao zvučna vrednost. Da li nam nečije ime govori nešto više o čoveku? Sigurno, jer se nosi čitav život.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

85 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: