Najveća radijska farsa koja je izazvala masovnu paniku širom SAD

Tridesetog oktobra 1938. godine Orson Vels, tada mladi glumac i režiser još nepoznat svetskoj javnosti, čitao je i režirao radio-dramu koja mu umalo nije uništila karijeru.

Život

Izvor: B92

Utorak, 31.10.2017.

12:09

Najveća radijska farsa koja je izazvala masovnu paniku širom SAD
foto: getty

Naime, Orson je uspeo da ubedi Amerikance da su Zemlju napali vanzemaljci. Ako uzmemo u obzir da je radio tada bio osnovno sredstvo javnog informisanja, nije teško shvatiti da je izazvao masovnu paniku širom Sjedinjenih Američkih Država.

Tada dvadesettrogodišnji Orson dobio je priliku da uoči Noći veštica čita radio-dramu zasnovanu na knjizi Heberta Džordža Velsa “Rat svetova“, jedan od prvih romana koji je opisivao susret ljudske vrste sa vanzemaljcima.

Program je potpuno opušteno počeo u 20 časova komičnim skečevima. Tačno u 20:12 čim se završio šou, počela je muzika, a slušaoci su željno iščekivali Velsovu dramu. Do početka radio-drame voditelj je pročitao vremensku prognozu i muzika se nastavila.

Odjednom, drugi voditelj prekinuo je program, kako bi, potpuno ozbiljan, objavio da se čuju eksplozije sa Marsa. Program se potom nastavio uz orkestar Ramona Rakela koji je trebalo da zabavlja slušaoce uz veselu muziku, a onda je voditelj ponovo prekinuo program i objavio da je jedan veliki meteor pao na farmu u Nju Džersiju. U program se uključio još jedan reporter, koji je preneo da je video Marsovca kako izlazi iz čelične letelice.

U nastavku programa su počeli da prenose kako vanzemaljci idu Zemljom naoružani do zuba i da su već eliminisali preko 7.000 pripadnika policije, kao i da sprovode nasilje u Čikagu i Sent Luisu. Novi reporter „sa terena“ se uključio u program i objavio da su upravo u tom trenutku Marsovci upali u jedan grad i da hiljade stanara beži u panici iz svojih domova.
foto: getty
Velsova radio-drama sa citatima reportera je bila toliko uverljiva da je izazvala masovnu paniku kod milion Amerikanaca koji su ga u tom trenutku slušali. Panika i prenošenje informacija brzinom svetlosti dogodilo se u svim gradovima Amerike. U Nju Džersiju je došlo i do masovne tuče među stanovnicima koji su panično bežali nakon što je najavljeno da Marsovci dolaze i u njihov kraj. Građani su tražili maske sa kiseonikom od policije da se spasu od toksičnih gasova kojima vanzemaljci žele da ih ubiju. Takođe, zvali su gradsku elektrodistribuciju da preseče struju kako ne bi privlačili pažnju Marsovaca i krili se u svojim domovima. Jedna žena je čak utrčala u jednu crkvu u Indijanapolisu u kojoj se služila liturgija vrišteći: “Njujork je uništen! Došao je kraj sveta! Idite kućama i spremite se da umrete!“ Kružile su glasine da je par ljudi izvršilo i samoubistvo, ali te informacije nikada nisu potvrđene.

Kada su informacije o masovnoj panici širom SAD stigle do radio-stanice, Vels je brzo prekinuo radio-dramu i objasnio da je u pitanju fikcija! Očekivano, kasnije se suočio i sa radio-difuznom agencjom SAD, kojoj je obećao da ovakve radio-drame u budućnosti više neće izvoditi. I sam Vels je bio uplašen za svoju karijeru nakon histerije koju je izazvao, a zapravo se desilo obrnuto. Slava koju je stekao ovom radio-dramom i incidentom pomogla mu je da dobije posao u Holivudu i 1941. godine objavi film “Građanin Kejn“, koji se i dan-danas smatra jednim od najboljih u istoriji svetske kinematografije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: