- Vesti -

Preživeo logor i dočekao da se posle 73 godine vrati u domovinu

Vinko Lipovec, jedan od najaktivnijih Slovenaca u SAD i dugogodišnji urednik lista "Ameriška domovina", najstarijih novina slovenačke zajednice u inostranstvu, vratio se u domovinu u 102. godini - 73 godine pošto su ga nacisti uhapsili i odveli u logor Dahau.

Izvor: Tanjug
Podeli

Generalni konzul Slovenije u Klivlendu Andrej Rode potvrdio je za agenciju STA da se Lipovec preselio u nedelju u svoje rodno mesto Spodnje Jarše, 15 kilometara severoistočno od Ljubljane.

Rođen 1915. godine Lipovec je proučavao istoriju i geografiju u Ljubljani. Počeo je da predaje u Tehničkoj školi u Ljubljani 1940. godine.

Četiri godine kasnije, uhapsili su ga Nemci zbog vođenja Slovenačke legije, vojne organizacije Narodne partije, jedne od najjačih političkih stranaka u Sloveniji pre Drugog svetskog rata, i poslali ga u logor Dahau.

Ubrzo po dolasku u koncentracioni logor dobio je tifusnu groznicu, a preživeo je uz pomoć drugih logoraša i, kako kaže, zbog želje "da vidi odlazak nacista u pakao".

Nakon rata, odlučio je da se ne vrati u Sloveniju jer je bio protiv komunizma. Ostao je u Nemačkoj, uređivao slovenačke novine u Minhenu i pomagao slovenačkim izbeglicama da se presele u SAD.

Godine 1949. i sam se preselio u Klivlend. Prvo je radio u fabrici dušeka, a godinu dana po dolasku u SAD je postao urednik slovenačkog izdanja "Ameriškog doma", lista koji je izlazio do 2008. godine na slovenačkom i engleskom jeziku.

Lipovec je radio kao urednik tog lista do penzionisanja 1980. godine. Prvi put je posetio Sloveniju 1992. godine, prenosi agencija STA.

Vesti

"Etna nije vulkan"

Etna u Italiji poznata je kao jedan od najsnažnijih vulkana na planeti, ali jedan istraživač smatra da zapravo nije reč o "pravom" vulkanu.

Vesti petak 19.01. 17:55 Komentara: 19
strana 1 od 3655 idi na stranu