Vulkanske erupcije u Sibiru krive za smrt dinosaurusa?

Uzrok najvećeg izumiranja živog sveta u istoriji na planeti Zemlji moglo je biti izazvano velikim vulkanskim erupcijama u Sibiru, pokazuju nova istraživanja.

Život

Izvor: B92

Subota, 07.10.2017.

08:10

Vulkanske erupcije u Sibiru krive za smrt dinosaurusa?
Foto: Thinkstock / ilustracija

Kako navodi britanski Indipendent, oko 95 posto morskog života i 70 posto života na kopnu izbrisano je u "Velikom umiranju" pre oko 252 miliona godina.

Nova studija objavljena u časopisu Scientific Reports, tvrdi da je izumiranje izazvano oslobađanjem više od 200 milijardi galona rastopljene lave na području nazvanom “Sibirske zamke“.

Naučnici su u kamenu pronašli šiljke za znatnom količinom nikla - elementa koji je formirala vulkanska magma - iz perioda poznatog kao Veliko permsko izumiranje, u zemljama širom sveta, uključujući Kinu, Izrael i Mađarsku.

Ali ono što je planetu Zemlju dovelo do ivici nenaseljenosti, bila je gromna zapremina sumpor dioksida i ugljen-dioksida koji su pušteni u atmosferu. Najpre se Zemlja ohladila za nekoliko stepeni da bi se potom zagrejala što je pokrenulo kisele kiše.

Majkl Rampino, geolog iz Njujorka i jedan od autora studije, rekao je da su sibirske vulkanske erupcije i srodni fenomeni, očigledno emitovali isparenja bogata niklom u atmosferu, odakle su se raširila celom planetom.

"Istovremeno, eksplozivne interakcije magme sa starijim ugljeničkim naslagama mogle su puštati velike količine ugljen-dioksida i metana, dva gasa uzročnika fenomena staklene bašte, što bi objasnilo intenzivno globalno zagrevanje zabeleženo u okeanima i na kopnu u vreme masovnog pomora“, objasnio je Rampino.

Topli okeani su postali siromašni kiseonikom, štoje doprinelo izumiranju mnogih oblika života u moru, dodao je on.

Izvor: dnevnik.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

52 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: