Novi nobelovac: "Ova nagrada je velika pobeda za Ajnštajna"

Jedan od ovogodišnjih dobitnika Nobelobe nagrade za fiziku Bari Beriš izjavio je danas da je u iščekivanju poziva Nobelovog komiteta namestio alarm, ali da je Švedska kraljevska akademija nauke ipak uspela da ga iznenadi.

Život

Izvor: Beta

Utorak, 03.10.2017.

16:05

Novi nobelovac:
Tanjug / Jessica Gow / TT via AP

Nagrađeni naučnici Rajner Vajs, Bari Beriš i Kip Torn iz opservatorije LIGO predvodili su projekat kojim su opaženi gravitacioni talasi koje je pre jednog veka predvideo Albert Ajnštajn. Gravitacioni talasi su izuzetno blagi drhtaji u prostoru i vremenu koje izazivaju najekstremniji dogadaji u svemiru poput sudara crnih rupa.

Beriš je rekao agenciji Asošiejted pres da je njegov tim znao da postoji velika šansa da dobiju priznanje Nobelovog komiteta. Poziv je usledio u 2.41 sata ujutru, četiri minuta pre njegovog alarma.

On je rekao da je nagrada "pobeda za Ajnštajna, veoma velika".

Ajnštajnova opšta teorija relativiteta iz 1915. je predvidela postojanje gravitacionih talasa, ali je on sam sumnjao da će ikada biti uhvaćeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: