- Vesti -

Najvišu zabeleženu temperaturu na Zemlji danas ne bismo preživeli

Najviša temperatura ikada zabeležena na Zemlji iznosila je neverovatnih 2.370 stepeni Celzijusove skale. To je tek nešto manje od polovine temperature izmerene na Suncu, otkrili su naučnici.

Izvor: B92, dailymail.co.uk
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Rekordna temperatura nastala je posle udara asteroida, koji je formirao 28 kilometara širok krater jezera Mistastin u Kanadi.

Istraživači Univerziteta Kurtin, iz australijskog grada Perta, i Vestern univerziteta iz Londona u Ontariju, svoje otkriće zasnivaju na prisutnosti kubičnog cirkona, koji u prirodi može da se formira samo pri temperaturama od 2.370 stepeni ili višim.

Australijski i kanadski naučnici pronašli su dokaze da je temperatura u krateru bila dovoljno visoka da je cirkon mogao da promeni svoju strukturu.

Oni prethodno nisu razmatrali mogućnost da bi pronađeni cirkon mogao da im posluži kao "termometar".

Minerali pri toliko visokim temperaturama obično ispare, zbog čega je otkriće kubičnog cirkona pružilo pravi uvid u okolnosti udara asteroida do koga je došlo pre 38 miliona godina.

Vesti

Ona je Zora, tinejdžerka stara 9.000 godina / VIDEO

Otkada je poslednji put neko pogledao u Zorino lice prošlo je 9.000 godina, ali sada tu grčku tinejdžerku možemo ponovo videti nakon što su naučnici rekonstruisali njeno lice da bi pokazali kako su izgledali ljudi u mezolitu, oko 7.000 godina pre Hrista.

Vesti utorak 23.01. 21:42 Komentara: 29
strana 1 od 3660 idi na stranu