- Vesti -

U Amazoniji otkrivena 381 nova životinjska vrsta

Naučnici su tokom dvogodišnjeg istraživanja u regionu Amazona otkrili 381 novu vrstu, preneo je Bi-Bi-Si. Pronađeno je 216 do sada nepoznatih biljaka, 93 vrste riba, 32 vodozemca, 20 sisara, 19 gmizavaca i jedna vrsta ptice.

Izvor: Beta
Podeli

U izveštaju Svetske fondacije za prirodu (WWF) i brazilskog instituta za održivi razvoj Mamiraua, objavljenog u Sao Paulu, navodi se da su vrste otkrivane u proseku na svaka dva dana.

Autori izveštaja upozoravaju da su gotovo sve novootkrivene životinje i biljke nađene u područjima koje ugrožava ljudska aktivnost.

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još otkriva stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla i kao najveće opasnosti označio poljoprivredu i seču šume.

"Sve novootkrivene vrste se nalaze u područjima u kojima ljudi uništavaju Amazon. To je veoma važno jer dokazuje da naša ekonomska aktivnost dovodi vrste do istrebljenja pre nego što uopšte saznamo za njih", rekao je Melo.

Izveštaj se pojavio u vreme oštre debate u Brazilu povodom vađenja rude u prirodnim rezervatima.

Sud je juče suspendovao vladinu uredbu kojom bi rezervat Renka u istočnom Amazonu bio otvoren za komercijalno rudarstvo. Dekret koji je potpisao predsednik Mišel Temer su protivnici opisali kao "najveći napad na Amazon u prethodnih 50 godina". Vlada je najavila žalbu na odluku suda.

Amazonska prašuma je najveća na svetu i čuvena je po raznolikosti vrsta i staništa.

Rikardo Melo, koordinator za Amazon brazilskog ogranka WWF-a, rekao je da to što se još otkrivaju stotine vrsta pokazuje da u tom regionu ima još mnogo posla.

Od 1999. do 2015. otkriveno je više od 2.000 novih vrsta.

Vesti

Najjači vetrovi duvaju na Venerinom ekvatoru

Jačina vetrova na Veneri zavisi od geografske širine, tvrde naučnici Japanske agencije za svemirska istraživanja. Najjači vetrovi, brzine oko 90 metara u sekundi, detektovani su iznad ekvatora na visini od 45 do 60 kilometara. Ta brzina je oko 10 puta veća od brzine okretanja Venere oko njene ose.

Vesti četvrtak 31.08. 17:58 Komentara: 4
strana 1 od 190 idi na stranu