Zastrašujuća osobina mrava koje nismo bili svesni

U prašumama Istočne Malezije živi rod mrava Myrmoteras koji škljocaju svojim vilicama 700 puta brže nego što čovek trepne, piše Gizmodo.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

15:50

Zastrašujuća osobina mrava koje nismo bili svesni
Foto: Thinkstock / ilustracija

Ovi neustrašivi predatori naoružani su dugim, zašiljenim mandibulama koje poseduju mehanizam nalik opruzi. Jedan trenutak i sve je gotovo za njihov plen.

Myrmoteras mravi poseduju 'najbrža usta' istočnomalezijskih prašuma, a da bi saznali kako ovaj mehanizam tačno funkcioniše, naučnici nacionalnog muzeja prirodne istorije Smitsonijan, Univerziteta u Arizoni i Univerziteta u Ilinoisu odlučili su da ga osmotre izbliza u laboratorijskim uslovima.

Tim je na ostrvu Borneo prvo sakupio nekoliko kolonija različitih vrsta Myrmoteras mrava, a zatim ih uzgajao u laboratoriji.

Još na početku je bilo sasvim jasno da je njihov ugriz vrlo brz, ali niko nije mogao da proceni kojom tačno brzinom ovi mravi zatvaraju svoju čeljust.

Zato su snimani posebnom kamerom, a video-snimak je kasnije usporen. Primećeno je da mravi otvaraju vilicu pod uglom od 280 stepeni, a zatim je zaklapaju robotskom brzinom i preciznošću.

Čak ni 1.000 kadrova po sekundi nije bilo dovoljno da se zabeleži njihov ugriz, pa su naučnici vremenom povećavali broj sve dok nisu stigli do 50.000.

Ustanovljeno je da je Myrmoteras mravima za napad potrebno svega pola milisekunde, što je 700 puta brže od ljudskog treptaja.

Mravi su zatim podvrgnuti mikroskopskom pregledu, a njihove glave i mikro CT skeniranju, koje putem rendgenskih zraka proizvodi 3D prikaze sićušnih struktura.

Naučnik Frederik Larabi uspeo je zahvaljujući tome da stvori model koja otkriva kako funkcionišu unutrašnji mišići i egzoskelet ovih mrava.

Mikro CT snimci pokazali su da postoje tri različite grupe snažnih mišića koje čine veći deo mravlje glave, uključujući mišiće 'otvarače' i mišiće 'zatvarače'.

Proces započinju otvarači koji šire mandibule, a njih zatim kontrakuje jači par 'bližih' mišića koji se istovremeno odupire o egzoskelet u zadnjem delu glave.

U pitanju je proces koji vrlo liči na mehanizam zamki za medvede, a koji je među mravima do sada evoluirao najmanje četiri puta. Myrmoteras mravi su vrlo daleki rođaci ostalih mrava, i njihovi mišići i egzoskelet ne liče ni na šta drugo u mravljem svetu.

Ukoliko je sve ovo zvučalo fascinantno, treba imati u vidu da širom tropskog pojasa živi Odontomachus, vrsta mrava koja ima dvostruko brži ugriz od svojih Myrmoteras rođaka. Njihove vilice su toliko snažne, da mogu da im posluže kao katapult i lansiraju ih unazad kroz vazduh, omogućavajući im momentalan beg sa mesta na kojem se nalaze.

Istraživanje je objavljeno u magazinu Eksperimentalne biologije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: