- Vesti -

Kasini zavirio u Saturnov polarni ambis, evo šta je video (FOTO)

Poslednja misija svemirske sonde Kasini sve je bliža kraju, a čini se da Američka svemirska agencija (NASA) u međuvremenu postaje sve više nostalgična.

Izvor: Gizmodo
Podeli
Foto: NASA / JPL-Caltech
Foto: NASA / JPL-Caltech

NASA je tako nedavno objavila fotografije koje su nastale 26. aprila, na dan kada je Kasini počeo svoje Veliko finale.

Letelica je ovaj put zavirila u ambis u kojem će nestati 15. septembra, skoro 20 godina nakon što je započela svoj put ka "Šestom kamenu od Sunca".

Kasini je fotografiju napravio na visini od 267.000 kilometara iznad Saturnove površine. Severni pol ove planete poznat je po 2.000 kilometara širokoj oluji, koju je sonda fotografisala mnogo puta. Jedan od njenih najprepoznatljivijih znakova svakako je heksagonalni vrtložni mlaz koji okružuje ciklon i koji ovaj put možete videti u njegovom punom sjaju.

Foto: NASA / JPL-Caltech
Foto: NASA / JPL-Caltech

Kasini je lansiran 15. oktobra 1997. godine, a u Saturnovu orbitu dospeo 1. jula 2004.

Na Saturnov satelit Titan letelica se uspešno spustila 14. januara 2015. godine, ostvarivši prvo uspešno sletanje u spoljašnjem delu Sunčevog sistema.

Vesti

Najjači vetrovi duvaju na Venerinom ekvatoru

Jačina vetrova na Veneri zavisi od geografske širine, tvrde naučnici Japanske agencije za svemirska istraživanja. Najjači vetrovi, brzine oko 90 metara u sekundi, detektovani su iznad ekvatora na visini od 45 do 60 kilometara. Ta brzina je oko 10 puta veća od brzine okretanja Venere oko njene ose.

Vesti četvrtak 31.08. 17:58 Komentara: 4
strana 1 od 190 idi na stranu