”Kako sam svetu saopštila vest o Dajaninoj smrti...”

U čast dvadesetogodišnjice smrti princeze Dajane voditeljka televizije Skaj njuz Kej Burlej priseća se kako je saopštila svetu strašne vesti iz Pariza. Deo njene ispovesti vam prenosimo u celosti.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 31.08.2017.

09:50

”Kako sam svetu saopštila vest o Dajaninoj smrti...”
foto: getty

"Posao voditelja vesti podrazumeva i pozive u toku noći i iznenadna putovanja na drugi kraj sveta. Bilo je 3.30 ujutru i urednik vesti je bio na vezi. Dogodila se nesreća u Parizu.

Dodi al Fajed je bio mrtav, a princeza Dajana koja je takođe bila u kolima, povredila je nogu, ali je bila OK.

Dok sam se kratko tuširala, razmišljala sam o svemu što sam znala o paru.

Zašto su bili u Parizu? Gde su bili njeni sinovi?

Te 1997. godine su bili rani počeci interneta, pa su novine i televizija i dalje bili glavno sredstvo informisanja, ali sada nije bilo vremena za to.

Zgrabila sam jaknu, uskočila u auto i krenula u studio.

TV kompanije širom sveta već imaju spremne biografije za najpoznatije ličnosti na svetu, uključujući i članove kraljevske porodice, ali tako nešto nije postojalo za Dajanu.

Kompjuteri u redakciji umalo nisu eksplodirali od informacija koje su stizale. Sećam se mirnog profesionalizma dok su do nas stizale informacije o Dajaninoj sudbini. Morali smo stoprocentno da budemo sigurni i da ih proveravamo jer se radi o najpoznatijoj ženi na svetu.

Zatim smo videli barijere ispred bolnice u kojoj je bila lečena. Nekoliko trenutaka kasnije, jedan izvor nam je javio da je letelica Sekretara za spoljne poslove Robina Kuka zadržana na aerodromu u Manili na Filipinima – bilo nam je jasno.

Dok su me šminkali, cela redakcija je stajala pored mene i kontantno čitala nove informacije o nesreći.

Kada sam ušla u studio, malo pre pet ujutru, izvršni producent mi je tiho rekao: “Pogledaj priču koju je objavio Pres asosiejšen“. Počela sam da čitam, a tišina je bila toliko glasna.

’Upravo smo primili vest od sekretara Robina Kuka da je Dajana ubijena u saobraćajnoj nesreći u Parizu’, pisalo je.

Šest sati programa i najteže vesti koje sam ikada morala da predstavim svetu. Na kraju prenosa pustili smo odgovarajuću muziku da prati video-priloge. Predložila sam kasetu koju sam slušala u kolima tog jutra.

’Neke od reči pesama možda nisu bile prikladne za taj trenutak na televiziji, ali su za mene bile slika Dajane’, rekla sam svom timu.

U pitanju je bila pesma Eltona Džona ’Candle in the Wind’“, navodi u svojoj ispovesti čuvena britanska voditeljka Kej Burlej.

Pogledajte kako je izgledao trenutak kada je saopštila vest da je princeza Dajana ubijena.

Ovako je izgledalo obraćanje kraljice Elizabete:

Kej je u svojoj ispovesti otkrila da je obraćanje kraljice Elizabete povodom smrti princeze Dajane predstavljeno kao program uživo, ali da to nije bio zaista tako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: