Vesti -

Nova zamisao Ilona Maska će promeniti čovečanstvo

Zamisao Ilona Maska, gotovo identična onoj u Matriksu da poveže ljudski mozak sa kompjuterom verovatno će se ostvariti, a čitav projekat za sada je sakupio 27 miliona dolara!

Izvor: B92
Podeli
foto: guliver
foto: guliver

Projekat Neuralink je do sada prikupio 26,96 miliona dolara, a ideja je da se sa realizacijom započne onda kada se sakupi 100 miliona dolara.

Ideja Neuralinka je da poveže ljudski mozak sa mašinom preko uređaja koji je jedva vidljiv ljudskom oku.

Ilon je izjavio da će ovakav vid konekcije pomoći ljudima da se takmiče da robotima budućnosti. Uređaj će izgledati kao “neuronska čipka“ koja će biti “zakačena“ za mozak, a ideja je i da ova vrsta tehnologije u budućnosti pomaže ljudima da aplouduju i daunlouduju sopstvene misli.

Kompanija Neuralink takođe ima nameru da kroz četiri godine lansira proizvod koji će pomoći ljudima koji su preživeli ozbiljne traume mozga kao posledicu moždanog udara ili tumora. Što se tiče “Matriks“ tehnologije, Mask kaže da bi ona mogla da bude dostupna svima za osam do deset godina.

“U našim umovima postoji toliko toga što naš mozak pokušava da kompresuje u ono najosnovnije što iskazujemo govorom ili kucanjem“, rekao je Mask. “Ako naš mozak ima dva interfejsa, uz pomoć Neuralinka mogli bismo da iskažemo svu onu nekompresovanu komunikaciju sa drugim osobama.“

Ilon objašnjava da postoje dva sistema koja pokreću mozak – primitivni mozak koji kontroliše naše instinkte i drugi, koji ima svestranije misli. Kako kaže, jedan bez drugog ne mogu i bilo bi ekstremno neuobičajeno kada bi neko želeo da funkcioniše bez tog jednog dela.

“Mislim da ako uspešno možemo da se uparimo sa veštačkom inteligencijom, u smislu poboljšanja veze mozga korteksa i digitalnog produžetka sebe, onda i mi možemo postati jedna simbioza ta dva.“

Neuralink je u Kaliforniji registrovan kao kompanija za medicinska istraživanja prošlog jula, a planovi su da ostatak novca investira upravo Mask sam i započne realizaciju projekta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 190 idi na stranu