- Vesti -

Gde su ordeni dinastije Obrenović?

Nedavna pojava Ordena Miloša Velikog prvog stepena na sajtu kanadske aukcijske kuće "Emedals", pokrenula je pitanje gde su ordeni dinastije Obrenović i šta je iz te kolekcije sačuvano do danas.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug Video Screenshot
Foto: Tanjug Video Screenshot

Viši kustos Vojnog muzeja u Beogradu Dušanka Maričić u intervjuu Tanjugu podseća da je ta institucija, čiji je osnivač kralj Milan Prvi Obrenović, pretrpela velika razaranja tokom dva svetska rata i u pljačkama 1915, 1941. i 1944. godine nestali su brojni muzejski predmeti koji su pripadali srpskim dinastijama.

Obnovljeni Vojni muzej u Kraljevini Jugoslaviji imao je odeljenje narodne dinastije Karađorđević i odeljenje ostalih narodnih dinastija, a postojala je i prostorija posvećana dinastiji Obrenović sa izloženim portretima vladara, bistom i odlikovanjima.

U Vojnom muzeju danas je preostalo samo nekoliko ordena koji su pripadali kralju Aleksandru Prvom Obrenoviću: Lanac ordena za vojne zasluge vojvodske kuće Oldenburga, Zvezda ruskog ordena svetog Aleksandra Nevskog prvog stepena, turski Orden Medžidije prvog stepena i Zvezda bugarskog ordena svetog Aleksandra Nevskog drugog stepena.

Maričić kaže da se u Vojnom muzeju čuva i Orden Miloša Velikog trećeg stepena, koji je oštećen i nedostaje mu nemanjićka kruna, a kojim je 1899. godine odlikovan Marko Lazarević, tada na položaju državnog sekretara. Narodni muzej čuva primerke trećeg i četvrtog stepena istog ordena koji je kao najviši orden Kraljevine Srbije dodeljivan za naročite zasluge za dinastiju Obrenovića, dok primerci prvog stepena se nalaze po privatnim kolekcijama.

Smatra se da je nešto više od 200 primeraka tog kraljevskog ordena dodeljeno od 1898. do 1903. godine, a prvi stepen su nosili kralj Milan Prvi Obrenović, kralj Aleksandar Prvi Obrenović, kraljica Natalija, kraljica Draga, austrijski car Franja Josif i persijski šah.

Vesti

Kako se rasvetljava jedan zločin u Srbiji?

Jedan je od najsavremenijih u regionu. Tu stručnjaci istražuju, a rezultati do kojih dođu postaće merodavni u svakom sudskom procesu. Malo njih uspelo je da vidi ispitivanja i otkrije tajne forenzike. Emisija "Eksploziv“ otvara vrata jednog od najznačajnijih centara na Balkanu.

Vesti ponedeljak 22.01. 15:55 Komentara: 0
strana 1 od 3658 idi na stranu