- Vesti -

Ključ za razumevanje psihopata se krije kod šimpanzi?

Psihopate, koje najčešće karakteriše površni šarm, inhibicija i brzobzirnost, poručavane su godinama unazad. Sada se grupa nučnika okrenula čovekovom nabližem srodniku u potrazi za novim tragovima koji odlikuju taj poremećaj ličnosti.

Izvor: indy100.com
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Naučnici sa Državnog univerziteta u Džordžji proučavali su ponašanje 164 šimpanze koje nastanjuju nacionalni istraživački centar za primate Jerkes, iz Džordžije, i nacionalni centar za brigu o šinpanzama Unverziteta u Teksasu.

Šimpanze su rangirane na osnovu upitnika koji su popunjavli članovi osoblja koji ih dobro poznaju. Testirani su njihovi nivoi smelosti, zrelosti i dezinhibicije (nedostatka zadrške koja se manifestuje kroz neobaziranje na društvene konvencije).

U studiji, objavljenoj u časopisu Frontiers in Neuroscience, testiran je gen (AVPR1A) koji ima ulogu kako u ljudskom tako i u životinjskom ponašanju. On sadrži supstancu vazopresin (antidiuretski hormon), molekul poznat po tome što ima ulogu u duštvenom ponašanju i kod ljudi i kod životinja.

Varijacije tog gena povezivane su i sa osobinama primećenim kod psihopata.

Treći aspekt studije bavio se time koje šimpnaze su odgajale majke ili koje ljudi.

Thinkstock
Thinkstock

Rezultati su pokazali da šimpanze imaju uobičajnu varijaciju AVPR1A gena i visoke nivoe dezinhibicije. Međutim, varijacije gena su pronađene samo kod onih životinja koje su odgajale majke. Varijacije gena su korelirale i sa njihovim ukupnim rezultatima merenja psihopatije.

To se, međutim, nije javljalo kod šimpazi koje su odgajli ljudi.

Studija navodi da je naša genetika, kako god da smo odgajani, povezana sa psihopatkim karakteristikama.

Sa druge strane, naš genetski sklop i nivoi vazopresina "obezbeđuju dodatne dokaze da su psihopatske tendencije ukorenjene u osnovi evoluciono pretpostavljenih dispozicija".

Ostali spoljni faktori, naročito to kako smo odgajani, ima jednako bitnu ulogu kao i genetika.

Vesti

strana 1 od 3608 idi na stranu