- Vesti -

Otkriveni ostaci najvećeg stvorenja koje je ikad hodalo Zemljom

Naučnici smatraju da su nedavno otkriveni fosili pripadali dinosaurusu koji je najverovatnije bio najveće stvorenje koje je ikada hodalo Zemljom.

Independent
Podeli

.

Pored dinosaurusa Patagotitan mayorum T-reks izgledao je kao mačka, budući da je ovo stvorenje bilo teško 76 tona, koliko i spejsšatl.

Njegovi ostaci pronađeni su na jugu Argentine 2012. a utvrđeno je da pripadaju grupi velikih dinosaura, poznatih kao titanosaurusi.

"Postoji jedan mali deo te porodice, koji je preterano porastao", kaže Dijego Pol iz Muzeja paleontologije "Egidio Feruljo" u Argentini, jedan od autora studije o gigantskom dinosaurusu objavljene u "Proceedings of the Royal Society B".

Istraživači su nazvali dinosaurusa po Patagoniji u kojoj je pronađen i grčkoj reči "titan" koja znači "veliko". Drugi deo imena (majorum) dat je u čast porodice, koja je ugošćavala istraživače tokom iskopavanja.

Dosad je pronađeno šest fosila ove vrste koja je Zemljom hodala pre 100 miliona godina. U proseku su te zveri bile duge 37, a (do plećke) visoke šest metara.

Naučnici već neko vreme znaju za titanosauruse, ali je ovo nova vrsta, pa čak i novi rod u toj grupi. Ranije se verovalo da su najveći bili argentinosaurusi.

"Mislim da uopšte nisu bili strašni", kaže Pol. "Verovatno su bili spori. Za tako velike životinje, ustajanje, hodanje, svaki pokušaj trčanja su veliki izazovi."

Vesti

Za njihova dela znate, ali ne i za čudne navike koje su imali

"Ako ima navike, ima i odvike", glasi jedna od narodnih "mudrosti". Ali evo jedanaestoro velikana iz sveta nauke i umetnosti koji su pružali otpor ovoj umotvorini, čineći tako svoje neobične navike pravim malim ritualima koje su izvodili neposredno pred stvaranje ili činjenje dela - umetničkih, naučnih, ili pak životnih - koja su ih upisala u istoriju.

Vesti utorak 12.12. 20:30 Komentara: 28

Tamara Vučić govorila o ulozi majke

Već od prvog detetovog dana važno je da sa njim neprekidno komuniciramo. Dete kroz igru najviše uči i takvom interakcijom mu omogućujemo da se razvija i napreduje. O načinu na koji komunicira sa svojim petomesečnim sinom Vukanom govorila je i Tamara Vučić, supruga predsednika Srbije.

Vesti utorak 12.12. 14:55 Komentara: 19
strana 1 od 3600 idi na stranu