- Vesti -

Naučnici došli do neočekivanog otkrića o pokrovu iz Torina

Naučnici su dugo gajili sumnje da je pokrov iz Torina, na kom se nalaze obrisi muškog lica, korišten da se umota Isus Hristos nakon raspeća, pa su čak i neka istraživanja ukazivala da je reč o artefaktu iz srednjeg veka, a ne predmetu iz vremena Hrista. Međutim, novo istraživanje izgleda ide u prilog hrišćanima.

daily mail
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Elvio Karlino istraživač Instituta kristalografije u Bariju kaže da čestice izdvojene sa pokrova ukazuju da je njim bila obmotana žrtva mučenja.

"Čestice imaju neobičnu strukturu, veličinu i raspoređenost", kaže profesor Đulio Fanti sa Univerziteta u Padovi.

On kaže da je krv osobe koja je bila umotana u pokrov sadržala visok nivo supstanci kreatinina i feritinina, kakve su uobičajene kod žrtvi mučenja i prebijanja.

"Dakle, prisustvo ovih nanočestica pronađenih tokom naših eksperimenata ukazuje da je čovek umotan u pokrov iz Torina umro nasilnom smrću", zaključuje Fanti.

Pokrov je dugačak tri, a širok jedan metar, a na sebi ima blede obrise lica muškarca, za koje hrišćani veruju da je pripadalo Isusu.

Tokom poslednjih decenija više puta je naučno proučavano, a prema jednoj teoriji, pokrov je napravljen u srednjem veku i lažno predstavljen kao platno u koje je umotano Hristovo telo skinuto s krsta.

Fanti smatra da njihovo istraživanje otvara prostora novim pretpostavkama o poreklu pokrova iz Torina.

Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

.

Vesti

Porodična, a ne politička priča o Oliveru Ivanoviću

Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative „Sloboda, demokratija, pravda“, preminuo je nakon što je upucan ispred kancelarije u Kosovskoj Mitrovici. Pre samo osam meseci nakon tri godine izašao je iz zatvora, a kamere emisije "150 minuta“ zabeležile su tada njegovu prvu porodičnu šetnju kroz Kosovsku Mitrovicu. U dirljivom prilogu govorio je o danima provedenim u zatvoru, ali i o porodici. Pogledajte.

Vesti utorak 16.01. 11:15 Komentara: 24
strana 1 od 3651 idi na stranu