- Vesti -

Arheolozi istražuju monumentalni lokalitet kod Sirmijuma

Australijsko-srpsko arheološko istraživanje palate iz kasnog antičkog perioda na lokalitetu Glac u blizini Sremske Mitrovice predstavljeno je danas u Beogradu.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug / Sava Radovanović
Foto: Tanjug / Sava Radovanović

Kako je rečeno na predstavljanju, početni rezultat istraživanja za koje se očekuje da će trajati godinama moglo bi da bude otkrivanje carske palate iz kasnoantičkog perioda.

Na lokalitetu rade predstavnici Univerzitet u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu koji su do sada otkrili delove mozaika i ukrasa sa zidova sačinjenih od skupocenih vrsta kamena, kao i razne predmete.

Ministarka spoljnih poslova Australije Džuli Bišop i ministar kulture i informisanja Vlade Srbije Vladan Vukosavljević na predstavljanju projekta izrazili su zadovljstvo zbog uspostavljene saradnje arheologa dve države.

"Radi se o značajnom projektu od kog se očekuju i veoma značajni rezultati", rekao je Vukosavljević. Džuli Bišop je naglasila značaj uspostavljene kulturne saradnje dve države kroz arheološki projekat, dok je Vukosavljević izrazio spremnost za unapređenje saradnje i u drugim kulturnim oblastima.

Predstavnik beogradskog Arheološkog instituta Stefan Pop Lazić rekao je novinarima da ono što je do sada otkriveno govori da je lokalitet od izuzetnog značaja.

Napomenuo je i da su arheološke dimenzije zidova monumentalne, a da su pronađeni luksuzna oplata na zidovima i drugi predmeti. Podršku arheološkim istraživanjima Univerziteta u Sidneju i Arheološkog instituta u Beogradu pružili su Ministarstvo kulture i informisanja Srbije i ambasada Australije u Beogradu. Cilj saradnje je osnivanje centra koji bi kao zadatak imao istraživanja i predstavljanje arheološkog nalazišta kao i omogućavanje mladim istraživačima da proučavaju antičko nasleđe.

Lokalitet Glac se nalazi tri kilometra od nekadašnjeg Sirmijuma, koji je krajem trećeg i u četvrtom veku bio jedna od četiri prestonice Rimskog carstva. U Sirminijumu i neposrednoj okolini, po navodima istoričara, rođeno je deset rimskih careva.

Pisac Aurelije Viktor u svojim spisima naveo je da je car Maksimilijan podigao palatu nedaleko od Sirmijuma, gde su njegovi roditelji živeli i radili kao nadničari. Na tragu ovog podatka i otkrićem luksuznih vrsta kamena na lokalitetu Glac, arheolozi dolaze do pretpostavke da se upravo na tom mestu nalazila palata cara Maksimilijana Herkulija.

Projekat Glac podrazumeva arheološko iskopavanje, naučnu interpretaciju i konzervaciju kao i osnivanje škole arheologije u kojoj će se obučavati srpski, australijski i drugi inostrani studenti. Planirano je i otvaranje arheološkog parka kako bi se predstavilo bogato antičko nasleđe na tim prostorima, radi promocije turizma i ekonomskog razvoja lokalne zajednice.

Projekat Glac je dobio taj naziv jer su još krajem 19. veka na imanju Petra Glaca pronađeni ostaci izuzetne antičke građevine. Kasnijim iskopavanjima pronađeni su i delovi mozaika i ukrasa sa zidova a geofizičkim snimanjem terena 2014. godine utvrđeno je da se ostaci antičke građevine prostiru na četiri hektara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu