- Vesti -

Ledena santa teška bilion tona se odvojila od Antarktika

Ledena ploča velika kao četvrtina Velsa i jedna od 10 najvećih ikada zabeleženih zvanično se odlomila od Antraktika.

Izvor: B92
Podeli
foto: youtube/screenshot
foto: youtube/screenshot

Pukotina dugačka nekoliko kilometara na ledenoj ploči Larsen C nalazi se već godinama, a počela je da se proširuje krajem prošle godine.

“Odvajanje se dogodilo između ponedeljka 10. jula i srede 12. jula kada se santa od 5.800 kvadratnih kilometara i zvanično odvojila“, navodi se u saopštenju Univerziteta Svonsi. – “Ploča koja će najverovatnije biti nazvana A68, teška je više od hiljadu milijardi tona.“

Konačno odvajanje zabeležio je satelit NASA Akva modis, čije su slike potvrdile i vreme kada se proces završio.

Ledena ploča je dugačka oko 1.100 stopa i pluta na ivici zapadnog Antaktika, a još neće imati uticaj na nivo mora.

“Mesecima smo očekivali da će se ovo gododiti i iznenađeni smo koliko je dugo bilo potrebno da se konačno odvoji. Santa je jedna od najvećih ikada viđenih, a njen dalji razvoj je teško predvideti. Za sada je u jednom komadu, ali je vrlo verovatno da će se razbiti na manje delove“, kaže profesor Adrijan Lakmen dodajući da će u ovoj oblasti plutati narednih nekoliko decenija, dok će neki njeni delovi krenuti ka toplijim vodama.

Vesti

"Dva puta sam prodala svoju nevinost i odlično živim od toga"

Hiljade žena u Rusiji prodaju svoje devičanstvo, nakon što su pronašle bogatog ljubavnika putem interneta, pokazuju rezultati novijeg istraživanja. Postoji mreža specijalista koji traže device, da bi ih povezali sa bogatim muškarcima koji su spremni da izdvoje značajne sume novca ne bi li im uzeli nevinost.

Vesti nedelja 18.02. 10:38 Komentara: 71
strana 1 od 3697 idi na stranu