- Vesti -

Hrvatski naučnici vs. Veliki prasak: Možda "početka" nije ni bilo

Dvojica mladih hrvatskih fizičara Petar Pavlović i Marko Sošić objavili su rad u prestižnom naučnom časopisu Physical Review D u kom ispituju mogućnost novog kosmološkog modela svemira koji bi bio alternativa dobro poznatom Velikom prasku.

jutarnji
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

U članku "Ciklična kosmologija u modifikovanoj gravitaciji" Petar Pavlović, naučnik Univerziteta u Hamburgu i član tima Naučno istraživačkog centra DESY i Marko Sošić sa zagrebačkog FER-a, zavoda za primenjenu fiziku, ispituju mogućnost modela cikličnog svemira.

Reč je o konceptu koji se više puta javljao kroz istoriju, ali nikad dosad nije obrađen kao potpun model.

U svom modelu Pavlović i Sošić objasnili su dinamiku prostor-vremena i materije od početka ovog svemirskog ciklusa do današnjeg stadijuma i predvideli novo skupljanje svemira, koje će dovesti do početka novog ciklusa.

Članak je objavljen u časopisu Physical Review D koji objavljuje Američko društvo fizičara (APS).

Vest o uspehu dvojice mladih fizičara Hini je prosledio fizičar Andrej Dundović sa Instituta za teorijsku fiziku Univerziteta u Hamburgu.

"Ono što bi sigurno bilo interesantno široj publici je to da takav kosmološki model s filozofskog aspekta umanjuje mogućnost za takozvani 'početak svega' što su teorije poput Velikog praska ostavile na tumačenje religijama, a religije taj događaj interpretirale kao stvaranje sveta", ističe Dundović.

Vesti

Džordž i Amal Kluni se izvinili putnicima na letu

Porodica Kluni, Džordž i Amal, unapred se izvinila putnicima u avionu na letu za Veliku Britanju zbog buke koju će možda da izazovu njihovi šestomesečni blizanaci Ema i Aleksandar i podelili su im slušalice na kojima je pisalo "Izvinite unapred".

Vesti sreda 13.12. 19:30 Komentara: 1
strana 1 od 3602 idi na stranu