Ajnštajn je bio u pravu: Važno otkriće o crnim rupama

Kada se kosmički materijal suviše približi crnoj rupi, na horizontu događaja biva progutan i nestaje iz vidljivog dela svemira. Naučnici su sada potvrdili i da sve crne rupe imaju horizont događaja u još jednom uspešnom testu za Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti.

Život

Izvor: Daily Mail

Sreda, 31.05.2017.

11:12

Ajnštajn je bio u pravu: Važno otkriće o crnim rupama
Foto: Thinkstock

Kako bi ispitali da li se unutar crne rupe nalazi neki čvrst objekat koji privlači i zatim uništava kosmički materijal ili je reč o horizontu događaja, istraživači Univerziteta u Teksasu su sa kolegama sa Harvarda najpre utvrdili koji teleskop može da primeti sudar zvezde sa crnom rupom.

Izbor je "pao" na 1,8-metarski Pan-stars teleskop na Havajima, koji je prikupljao podatke o polovini neba severne hemisfere tokom perioda od tri i po godine. To im je omogućilo da pronađu "tranzijente", odnosno objekte koji sijaju neku vreme, pre nego što počnu da blede.

U prikupljenim podacima, tražili su tranzijente koji su imali karakteristike zvezde koja pada ka supermasivnom objektu i udara u čvrstu površinu, ali nisu pronašli nijednu. Da je teorija o postojanju čvrstog objekta unutar crne rupe tačna, bilo bi primećeno više od deset takvih tranzijenata.

To sugeriše da horizont događaja zaista postoji.

"Naš rad implicira da neke, a možda i sve crne rupe, imaju horizonte događaja i da materijal koji upadne u njih zaista nestaje iz vidljivog dela svemira", kaže Rameš Narajan, teoretičar iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonijan.

"Opšta teorija relativnosti je prošla još jedan test."

Istraživači planiraju da nastave studiju, ali ovog puta koristeći mnogo veći LSST teleskop u Čileu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: