- Vesti -

Naučnici pronašli najstariji komad nakita na svetu

U pećini Denisova u Sibiru, pored kostiju mamuta, pronađena je zelena oglica stara 125.000 godina, piše Digital Journal.

Izvor: Independent
Podeli
Foto: ilustracija / thinkrorbot / Flickr.com
Foto: ilustracija / thinkrorbot / Flickr.com

Pećina nosi naziv po denisovljanima, podvrsti Homo sapijensa iz doba paleolita za koju se veruje da je naseljavala Altajske planine u istočkoj Rusiji.

Denisovljani su se genetski delimično razlikovali neandertalaca, sa kojima imaju zajedničku grupu predaka.

Do sada se mislilo da su denisovljani bili primitivniji od neandertalaca, ali izuzetno vešta obrada ovog komada nakita dovodi tu teoriju u pitanje.

Ogrlica je izrađena od hlorita koji je pronađen u pećini udaljenoj 240 kilometara od pećine Denisova, a trenutno se nalazi u Muzeju istorije i kulture naroda Sibira i Dalekog istoka u Novosibirsku.

“Tvorac ogrlice je bio izuzetno vešt i služio se tehnikom izrade za koju se do sada verovalo da nije postojala u doba paleolita. U početku smo mislili da su predmet izradili neandertalci ili moderni ljudi, ali se ispostavilo da je majstor bio denisovljanin”, izjavila je Irina Salnikova, direktorka muzeja.

Vesti

"Ovo da imam, ceo dan bih se zezao i ne bi mi bilo dosadno nikad"

Dok sa nestrpljenjem očekujete večerašnju 139. epizodu emisije "24 minuta sa Zoranom Kesićem", pogledajte šta se dešavalo na njenom snimanju. Kao i svake subote, ekipa emisije je za vas pripremila pregršt zanimljivih aktuelnih tema koje vas očekuju večera u 21 čas na televiziji O2.

A ukoliko ste propustili prošlonedelju epizodu ili želite da je pogledate ponovo, to možete učiniti na sajtu televizije.

Vesti subota 26.05. 15:50 Komentara: 0
strana 1 od 3836 idi na stranu