Keri Grant, tragična životna priča holivudskog velikana

Rođen je kao Arčibald Lič u Bristolu, a proslavio se kao Keri Grant u Holivudu. Bio je snažan i siguran u sebe, a zbog harizme je često oduševljavao u glavnim ulogama u filmovima kao što su "Priča iz Filadelfije", "Sever - severozapad", "Drž'te lopova", "Majmunska posla" i "Šarada". Poznat je po svojoj rečenici: "Svi žele da budu Keri Grant. Čak i ja želim da budem Keri Grant".

Život

Izvor: 100posto.hr

Utorak, 16.05.2017.

21:21

Keri Grant, tragična životna priča holivudskog velikana
GettyImages

Ipak, nije uvek bio srećan. Štaviše, u novom dokumentarnom filmu o Grantovom životu, koji će premijerno biti prikazan na filmskom festivalu u Kanu krajem meseca, otkrivaju se mnogi tragični detalji iz njegovog života.

Grant je odrastao sa ocem alkoholičarem i majkom koja nije mogla da prežali smrt prvog sina.

"Prikleštila mu je prst vratima. Zbog toga je dobio gangrenu i umro. Nikad to sebi nije oprostila. Prema meni je bila previše zaštitnički nastrojena. Oblačila me je u haljinice, pa nisam bio siguran da li sam dečak ili devojčica", napisao je Grant u svom dnevniku, koji je pronađen pre nekoliko godina, a prema kome je dokumentarac i snimljen.

"Jednog dana kad sam došao kući iz škole jednostavno je više nije bilo. Rođaci su mi rekli da je otišla da živi u nekom gradiću na obali. To mi je bilo čudno, ali sam mislio da to tako treba da bude. Bio sam tužan i nisam hteo da se družim ni sa kim. Osećao sam da me je majka odbacila i ceo život sam zbog nje osećao prazninu. Pratio me je osećaj tuge", rekao je Grant

Otac se vrlo brzo oženio drugom ženom. Nikad mu nije pričao o majci, sve do samrti. Tad mu je priznao da se poslednjih 20 godina nalazila u psihijatrijskoj bolnici. Medicinski podaci su pokazivali da su lekari zaključili da nije opasna ni za sebe ni za druge, ali su je držali u bolnici samo zato što je njen suprug, Grantov otac, rekao da je "luda".
GettyImages
Grant je tada stupio u kontakt sa njom, redovno su se viđali i dopisivali do kraja njenog života. Prijatelji su pričali kako je majka prema njemu bila prilično hladna. To je uticalo na njegov odnos sa ženama. Pet puta je bio u braku, prvi put sa glumicom Virdžinijom Čeril.

"Moja posesivnost i strah da je ne izgubim dovela je upravo do toga", napisao je Grant. Brak je trajao samo sedam meseci, pošto je on bio nasilan.

Drugi brak sa bogatom naslednicom Barbarom Haton trajao je tri godine. Prema njegovim rečima, kasno je shvatio da nemaju ništa zajedničko i da je uopšte ne razume. Za te tri godine snimio je pet filmova jer nije hteo da se druži sa njenim prijateljima.

Treća supruga bila je Betsi Drejk, 19 godina mlađa od njega, koja nije bila oduševljena činjenicom da je Grant velika zvezda.

"Ona je bila dobra za mene. Učila me novim stvarima i podsticala da shvatim samoga sebe", rekao je Grant. Ona ga je nagovorila da probaju LSD, ne bi li izlečio svoju teskobu. Ta halucinogena droga se u to vreme koristila kao lek.

"Nakon par nedelja video sam svetlo. Osećao sam da su se moji strahovi i krivica izbrisali. Konačno sam shvatio da sam protraćio tolike godine i da sam povredio mnogo žena. Sve se promenilo. Osećam se kao da sam se ponovo rodio", rekao je glumac.
GettyImages
Droga ipak nije spasla njegov brak sa Betsi, pa se četvrti put oženio glumicom Dajan Kenon, koja je bila 33 godine mlađa od njega. U braku su bili samo tri godine i dobili ćerku Dženifer. Grant je tada imao 62 godine, pa je odlučio da se penzioniše da bi mogao da joj priušti lepo detinjstvo.

Peti put se oženio Barbarom Heris, sa kojom je ostao do smrti.

"Bio je vrlo sramežljiv i zabrinut. Trebalo mu je mnogo vremena da razmisli hoće li da bude sa mnom", rekla je ona.

Kari Grant je sam zapisao da je celoga života pokušavao da ostavi radničko dete iz Bristola iza sebe i da postane holivudski zavodnik, kakvim ga je ceo svet video.

"To me nije usrećilo. I 30 godina posle dolaska u Ameriku još pokušavam da shvatim ko sam i šta osećam. Možda to nikada neću dokučiti", zaključio je Grant.
GettyImages

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: