- Vesti -

Čovečanstvo u malom: Zagadili smo i nenaseljeno ostrvo VIDEO

Ostrvo Henderson, deo arhipelaga Pitkern, prekriveno je sa gotovo 18 tona plastičnog otpada, što je najgušće nataložen nanos ljudskog đubreta igde nasukan na svetu.

Guardian
Podeli
Foto: YouTube Screenshot
Foto: YouTube Screenshot

Ovaj nenaseljeni koralni atol ujedno je i jedan od najizolovanijih i najzagađenijih.

Henderson se nalazi u južnom Pacifiku, a 99,8 odsto otpada na njemu je sačinjeno od plastike.

Procenjuje se da na ovom ostrvu ima 38 miliona komada plastičnog đubreta, a istraživači Univerziteta u Tasmaniji i Kraljevskog društva za zaštitu ptica Velike Britanije kažu da se od smeća ne vidi 68 odsto ostrva.

Dženifer Lavers, koja predaje na Institutu za morske i antarktičke studije na Univerzitetu u Tasmaniji, kaže za britanski "Gardijan" da su razmere zagađenja na ovom ostrvu prevazišle sva očekivanja.

"Putovala sam do nekih od najudaljenijih ostrva na svetu i priča je uglavnom ista - plaže su prepune tragova ljudske aktivnosti, iako ljudska noga na njih nikad nije kročila. Međutim, nadala sam se da će izolovanost Hendersonu pružiti barem neku sigurnost. Potpuno sam pogrešila. Količine đubreta su me ostavile bez reči i zato sam do takvih detalja dokumentovala ono što smo zatekli", kaže Laversova.

Ona je pronašla i stotine kraba koje žive u đubretu i kao "kućice" koriste čepove flaša, pakovanja za šminku, a jednu je našla u glavi plastične lutke.

Što je najčudnije od svega, ostrvo Henderson nalazi se na listi svetskog nasleđa pod zaštitom Uneska i jedan je od retkih atola koji su praktično netaknuti.

Ostrvo pokazuje izvanredan biodiverzitet, budući da ima samo 3.700 hektara - na njemu živi čak 10 endemskih vrsta biljaka i četiri kopnene vrste ptica.

Laversova kaže da je ovo ostrvo dokaz da ne postoji mesto na Zemlji koje je pošteđeno zagađenja od plastičnog otpada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 161 idi na stranu