- Vesti -

Kralj koji je hteo da kazni zatvorenika na smrt - ispijanjem kafe

Jedan od najbizarnijih eksperimenata na svetu bio je onaj koji je sproveo švedski kralj Gustav III kako bi svima dokazao da je kafa štetna za zdavlje.

Izvor: express.hr
Podeli
Foto: Nationalmuseum / Wikimedia Commons / public domain
Foto: Nationalmuseum / Wikimedia Commons / public domain

Kralj Gustav III je prezirao kafu i smatrao ju je zlom koje loše utiče na zdravlje.

Ova namirnica u Švedsku je stigla 1674, ali je tek početkom 18. Veka postala popularna među višom klasom.

Gustav je smatrao da ljudi troše previše vremena na ispijanje kafe (kao i čaja), što je rezultovalo ograničavanjem upotrebe ovih napitaka, visokim porezima, a kasnije i potpunom zabranom konzumacije kafe.

Kako to obično biva, zabrana je samo podstakla ilegalnu prodaju koja je i dalje omogućavala bogatima da nesmetano uživaju u ispijanju kafe.

Shvativši da nije ništa postigao, kralj Gustav je odlučio da sprovede naučno-medicinski eksperiment koji je svima trebalo da otvori oči i dokaže im koliko je kafa štetna.

Dvojici braće blizanaca, osuđenih na smrtnu kaznu, ponudio je da preinači kaznu u doživotni zatvor ukoliko budu učestvovali u njegovom eksperimentu. Jedan od blizanaca morao je da ispija dnevno tri šoljice kafe, a drugi isto toliko čaja.

Gustav je bio uveren da će se negativno dejstvo tog 'smeđeg otrova' vrlo brzo odraziti na zdravlje blizanca koji je pio kafu.

Ali, eksperiment nije doneo željene rezultate. Blizanac koji je pio kafu je nadživeo svog brata. Štaviše, obojica su zagazila u osmu deceniju života, uživajući u doživotnim zalihama vrućih napitaka.

Sam kralj, kao i dvojica lekara koji su pratili zdravstevno stanje blizanaca, umrla su pre kraja eksperimenta – lekari prirodnom smrću, a Gustav je ubijen u atentatu 1792. godine.

Prestanak zabrane 1820. svrstao je Švedsku u vodeću zemlju po količini ispijene kafe po glavi stanovnika.

Vesti

Do you feel lucky, punk?: Tako je govorio Prljavi Hari

Legendarni Klint Istvud je ovog 31. maja napunio 87. godina. Čak i da nikada niste gledali "Prljavog Harija", vrlo je verovatno da ste u nekom trenutku svog života čuli ili čak izgovorili čuvenu rečenicu prljavog inspektora Harija Kalahana: "Do you feel lucky, punk?".

Vesti sreda 31.05. 21:37 Komentara: 51

"Lažov": Pesma posvećena Terezi Mej sve popularnija u Britaniji

Pesma u kojoj se britanska premijerka Tereza Mej kritikuje i naziva lažovom napreduje na listi najslušanijih pesama ove nedelje, uprkos odbijanju britanskog radija BBC da je objavi. Pesma "Lažov, lažov GE2017" se trenutno nalazi na trećem mestu, saopštila je kompanija koja objavljuje listu najslušanijih singlova.

Vesti sreda 31.05. 19:58 Komentara: 10

Koje su boje trenutaka iz istorije?

Foto kolorizacija, odnosno naknadno bojenje starih fotografija, zahteva pedantno istraživanje kako bi se došlo do preciznih informacija o svakom i najsitnijem detalju koji se na njima nalazi, od boja uniformi, znakova, vozila, do dominatnih boja modnih stlova proteklih epoha.

Vesti sreda 31.05. 18:21 Komentara: 3

Ajnštajn je bio u pravu: Važno otkriće o crnim rupama

Kada se kosmički materijal suviše približi crnoj rupi, na horizontu događaja biva progutan i nestaje iz vidljivog dela svemira. Naučnici su sada potvrdili i da sve crne rupe imaju horizont događaja u još jednom uspešnom testu za Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti.

Vesti sreda 31.05. 11:12 Komentara: 53
strana 1 od 161 idi na stranu