Tajna američka letelica sletela posle 700 dana u svemiru (VIDEO)

Posle skoro dve godine provedene u svemiru, napredna američka letelica X-37B vratila se na Zemlju i uspešno prizemljila u Nasinom svemirskom centru Kenedi. Američka vojska je, u nedelju, objavila snimke sletanja, ali ni posle četvrte misije ove Boingove letelice nije poznato šta je tačno radila gore.

Život

Izvor: sputniknews.com, 24sata.hr

Ponedeljak, 08.05.2017.

09:46

Tajna američka letelica sletela posle 700 dana u svemiru (VIDEO)
Printscreen YouTube/SciNews

Ova poslednja je bila i njena najduža misija. U Zemljinoj orbiti letelica je provela 719 dana, čime je ukupno provela u svemiru 2085 dana. Poznato je da američka vojska testira mogućnost obavljanja različitih operacija u orbiti uz povratak letelice na zemlju, slično kao spejs šatl.

Na tajnom projektu X-37B orbitalnog test vozila NASA je počela da radi 1999. godine. Ono je prvobitno bilo namenjeno popravci satelita u orbiti, a projekat je 2004. označen kao tajni i predat vojnom vazduhoplovstvu.

Od 2010. godine X-37B izvodi probne letove u orbiti. Prema mišljenju stručnjaka, letelica može biti upotrebljena za testiranje novih tehnologija i slanje izviđačkih satelita u svemir. Pretpostavlja se da može i da se opremi oružjem, ali iz vojske uveravaju da im to nije u planu. Iz vojske su šturo poručili kako su zadovoljni podacima koje su prikupili i koji će pomoći naučnoj zajednici.

O nameni projekta X-37B priča se već više od 10 godina. Ranije se spekulisalo da bi ovaj mini šatl trebalo da bude neka vrsta svemirskog bombardera ili letelica koja će moći da uništava špijunske satelite neprijatelja.

Ipak, čini se da je reč o eksperimentalnoj letelici koja služi za testiranje nove vojne tehnologije u svemiru. Do sada je poznat da je testiran novi sistem potisnika za nove satelite. Letelica je nosila i 10 malih CubeSat satelita, kao i razne uzorke kako bi se testiralo njihovo ponašanje u svemiru. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

67 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: