- Vesti -

On je bio najpoznatiji rudar i simbol radničke klase Jugoslavije

Ako među komentarima na fotke sa prvomajskog roštiljanja na Fejsbuku vidite link na pesmu "Srce, luke i lopata", to znači da su se vaši prijatelji sa Fejsa na Praznik rada setili najpoznatijeg radnika u bivšoj Jugoslaviji Alije Sirotanovića.

Izvor: index.hr
Podeli
Printscreen YouTube
Printscreen YouTube

Za 15 dana navršiće se 27 godina od njegove smrti, a u julu tačno 68 godina od kada je oborio svetski rekord u kopanju uglja.

Alija Sirotanović je čitav radni vek proveo u rudniku Breza, a 24. jula 1949. godine oborio je rekord Rusa Alekseja Stahanova i za osam sati iskopao čak 152 tone uglja, 50 više nego što je iskopao Stahanov nekoliko godina ranije.

Urbana legenda kaže da je Sirotanović nakon obaranja rekorda od Josipa Broza Tita kao nagradu zatražio samo veću lopatu. Sirotanović je odlikovan Ordenom junaka socijalističkog rada i postao je simbol jugoslovenske radničke klase.

Čuveni film "Čovek od mramora", poljskog redatelja Anžeja Vajde je, navodno, inspirisan Sirotanovićevim likom i delom.

Pesmom "Srce, ruke i lopata" ovekovečio ga je sarajevski bend "Zabranjeno pušenje". A 1987. godine dobio je najveće moguće priznanje, kada se njegov lik pojavio se na novčanici od 20.000 dinara. Njegovo ime nosi i ulica u selu Trtorići.

Alija Sirotanović je umro u siromaštvu, u 76. godini života.

Vesti

Do you feel lucky, punk?: Tako je govorio Prljavi Hari

Legendarni Klint Istvud je ovog 31. maja napunio 87. godina. Čak i da nikada niste gledali "Prljavog Harija", vrlo je verovatno da ste u nekom trenutku svog života čuli ili čak izgovorili čuvenu rečenicu prljavog inspektora Harija Kalahana: "Do you feel lucky, punk?".

Vesti sreda 31.05. 21:37 Komentara: 51

"Lažov": Pesma posvećena Terezi Mej sve popularnija u Britaniji

Pesma u kojoj se britanska premijerka Tereza Mej kritikuje i naziva lažovom napreduje na listi najslušanijih pesama ove nedelje, uprkos odbijanju britanskog radija BBC da je objavi. Pesma "Lažov, lažov GE2017" se trenutno nalazi na trećem mestu, saopštila je kompanija koja objavljuje listu najslušanijih singlova.

Vesti sreda 31.05. 19:58 Komentara: 10

Koje su boje trenutaka iz istorije?

Foto kolorizacija, odnosno naknadno bojenje starih fotografija, zahteva pedantno istraživanje kako bi se došlo do preciznih informacija o svakom i najsitnijem detalju koji se na njima nalazi, od boja uniformi, znakova, vozila, do dominatnih boja modnih stlova proteklih epoha.

Vesti sreda 31.05. 18:21 Komentara: 3

Ajnštajn je bio u pravu: Važno otkriće o crnim rupama

Kada se kosmički materijal suviše približi crnoj rupi, na horizontu događaja biva progutan i nestaje iz vidljivog dela svemira. Naučnici su sada potvrdili i da sve crne rupe imaju horizont događaja u još jednom uspešnom testu za Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti.

Vesti sreda 31.05. 11:12 Komentara: 53
strana 1 od 161 idi na stranu