Početak veličanstvenog finala: Najdetaljnije fotografije Saturna

Nasina letelica Kasini nedavno je započela svoje poslednje putovanje oko Saturna. Uprkos tome što se očekuje da sonda uskoro izgori u orbiti ovog nebeskog tela, njenoj službi još nije došao kraj.

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 27.04.2017.

17:33

Početak veličanstvenog finala: Najdetaljnije fotografije Saturna
Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute

Letelica je tako nedavno uspela da ovekoveči ogromnu oluju, izgubivši u tom trenutku kontakt sa Zemljom, ali je Nasa danas objavila da je ponovo zabeležila radio signal sa Kasinija.

Ovo je prva od 22 serije istraživanja nepoznatih predela Saturna, odnosno razmaka između Saturnovih prstenova i viših slojeva njegove atmosfere, čija širina iznosi oko 2.000 kilometara.

Pročitajte još: Kasini, Saturnov pratilac, kreće na poslednje putovanje
Snimak oluje (Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute)
S obzirom na to da se Kasini kreće brzinom od oko 124.000 kilometara na čas, čak i najmanja čestica koja se sudari sa sondom mogla bi da prouzrokuje njeno raspadanje.

Sledeće približavanje Saturnu planirano je za 2. maj, prenosi Daily Mail.
Foto: EPA
Misija Kasini posledica je udruženih napora NASA-e, ESA-e i Italijanske svemirske agencije (ASI).

Letelica je lansirana 1997, a u orbitu Saturna ušla je 2004. godine.

S obzirom na to da se njene zalihe goriva bliže kraju, planirano je da se 15. septembra približi Saturnu više nego ikada do sada, istopi, pretvori u paru i na taj način se sjedini sa planetom.
Foto: NASA / JPL-Caltech / Space Science Institute
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: