Velika revolucija u letenju u svemir

Budućnost letenja u svemir zavisiće, po svoj prilici, od recikliranja. Kompanija Spejs X je, prvi put, u četvrtak lansirala raketu koja je prethodno već bila korišćena.

Život

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

11:11

Velika revolucija u letenju u svemir
GettyImages

Pogonska raketa Falkon 9, koja je u aprilu prošle godine prvi put poletela u svoju svemirsku misiju, poslala je komunikacioni satelit u svemir pre nego što se vratila na dron plovilo kompanije Spejs X u Atlantiku, kako bi i ubuduće mogla da se koristi.

Osnivač kompanije Spejs X Ilon Mask nazvao je ovaj let "neverovatnim danom za svemir".

"To znači da ćemo moći stalno iznova da šaljemo u svemir ovakve pogonske rakete, koje predstavljaju najskuplji deo svake rakete. To će, nadamo se, biti velika revolucija u letenju u svemir", izjavio je Mask, istakavši da je "trebalo 15 godina da se dođe do toga".
GettyImages
Mask je odbacivanje pogonskih raketa posle jedne upotrebe uporedio sa odbacivanjem aviona posle samo jednog leta.

Partnerska kompanija SES dobila je od kompanije Spejs X popust na uslugu pošto su se njeni čelnici saglasili da njihov satelit bude poslat u svemir prethodno korišćenom raketom. Očekuje se da će Spejs X takve rakete lansirati bar još šest puta ove godine.
GettyImages
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: