Obnovili Hristov grob, sada mu preti rušenje

Naučnici upozoravaju na postojanje veoma realnog rizika od rušenja na mestu za koje se veruje da se na njemu nalazi Hristov grob.

Život

Izvor: newser.com

Četvrtak, 23.03.2017.

12:39

Obnovili Hristov grob, sada mu preti rušenje
Getty

Istraživači Nacionalnog tehničkog univerziteta u Atini kažu da bi Edikul, svetilište iz 19. veka sagrađeno iznad pećine za koju se veruje da je u njoj Isus sahranjen, mogao vrlo skoro da se suoči sa katastrofalnim urušavanjem ukoliko nedostaci ne budu uskoro otklonjeni.

Edikul je smešten u unutrašnjosti Crkve Svetog groba u Jerusalimu. Naučnici su, tokom višemesečne restauracije u koju je uloženo skoro četiri miliona dolara, otkrili urušen temelj, za koji tvrde da dalje destabilizuje građevinu, koja je izgrađena iznad ruševina i mreže tunela i kanala.

Oni ističu da ima još dosta posla da bi se otklonio taj veliki konstrukcioni problem, dodajući da je još problema otkriveno u donjim slojevima ispod objekta pomoću robota kamera.

Da je objekat nestabilan, poznato je već skoro 100 godina, ali njegova restauracija nije mogla da počne ranije, pošto su se različite hrišćanske grupe sukobljavale oko staranja nad svetilištem.

Sporazum o tome postgnut je u martu 2016. godine. Novi radovi mogli bi da koštaju oko 6,5 milona dolara i da potraju još godinu dana.

Grob u kome je, po verovanju ,sahranjen Isus Hrist otkriven je u sredu na ceremoniji u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu, posle devet meseci restauracije, vredne 3,4 milona dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: