- Vesti -

Kapsula Dragon se vratila s dve tone tereta sa MSS

Kapsula Dragon privatne svemirske kompanije Spejs Eks vratila se na Zemlju u nedelju spektakularnim spuštanjem na platformu u Tihom okeanu, nakon što je obavila svoju misiju dostavljanja potrepština na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

Izvor: klix.ba
Podeli
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Kapsulu su od stanice odvojili astronauti Tomas Pesket iz Francuska i Šejn Kimbru iz SAD, koristeći robotsku ruku. Kapsula se uz pomoć padobrana spustila nedaleko od obale Meksika nakon "sigurnog pada" koji je trajao dugih pet sati.

Osim toga što je astronautima dostavila hranu i instrumente, kapsula Dragon je na Zemlju vratila čak dve tone tereta. Njega uglavnom čine oprema i obavljeni naučni eksperimenti čiji će rezultati biti detaljno proučavani u laboratorijama na Zemlji.

Između ostalog, teret čine uzorci tkiva i kosti junakon testiranja regeneracije u bestežinskom stanju, prototip lasera za brže slanje podataka i prototip kompjutera koji bi trebalo da bude otporan na radijaciju.

Podsećamo, Dragon je poslat u Zemljinu orbitu 19. februara pomoću Spejs Eksove rakete Falkon 9. Na MSS su dostavljene dve i po tone opreme i potrepština.

Vesti

strana 1 od 3652 idi na stranu