Frankovi posmrtni ostaci ne mogu da se premeštaju

Vrhovni sud Španije odbacio je danas zahtev porodica žrtava fašističke diktature Fransiska Franka da se njegovi posmrtni ostaci ekshumiraju i sahrane na nekom drugom mestu.

Život

Izvor: B92

Utorak, 28.02.2017.

18:38

Frankovi posmrtni ostaci ne mogu da se premeštaju
Foto: Gettyimages

Franko, čije su Nacionalne snage porazile republikance u Španskom građanskom ratu (1936-1939), sahranjen je u impozantnoj baziliki na brdu nedaleko od Madrida.

Diktator počiva u "Dolini palih", uz desetine hiljada žrtava sa obe strane rata koji su prebačeni iz grobnica širom zemlje. Porodice ubijenih žalile su se zato što smatraju da čovek koji je četiri decenije vladao kao fašistički diktator ne treba da leži sa žrtvama sukoba koji ga je doveo na vlast. Oni su pre dve godine podneli zahtev konzervativnoj vladi da se njegovi ostaci prebace na drugu lokaciju, ali pošto nisu dobili odgovor, obratili su se Vrhovnom sudu.

Vlada u Madridu oglasila se prošle godine, navodeći da je za ekshumaciju Franka potrebna dozvola Katoličke crkve, jer se su njegovi ostaci pokopani u baziliki.

Potomci ubijenih republikanaca svake godine organizuju okupljanja sa kojih podsećaju na hiljade ubijenih, zatvorenih i nestalih tokom decenija fašizma. Upozoravaju da su u okolini spomenika "Dolini palih", posvećenom žrtvama građanskog rata i otvorenog 1959. godine, radili i umirali politički zatvorenici oko čijeg broja nema konsenzusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: